Desery Przepis na:
Smerf

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 613
Dodano: 21.08.2017
Odsłon: 732
Składniki
- 1 1/2 szkl mąki
- 1/2 szkl cukru pudru
- 1 jajko i 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 130g masła
- 2 łyżki śmietany
- Krem:
- 200ml śmietanki 36%
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 150g serka homogenizowanego naturalnego
- 1 op galaretki niebieskiej
- borówki
> 6 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem, dodać jajko, żółtko, śmietanę i masło. Posiekać wszystko razem i szybko wyrobić ciasto. Schłodzić w lodówce ok 30 min.
W międzyczasie rozpuścić galaretkę wg przepisu z opakowania. -
Rozwałkować ciasto i ułożyć w formie, lekko nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C i piec przez 25-30 min.
Upieczone ciasto wystudzić. -
Ubić śmietankę na sztywno, pod koniec dodać cukier, dalej ubijać dodać serem, wymieszać mikserem na małych obrotach do całkowitego połączenia się. Wsypać borówki do kremu i wymieszać ręcznie szpatułką.
-
Wyłożyć krem na przestudzone ciasto. Na wierzch wylać tężejącą galaretkę, posypać borówkami. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
Smacznego :-)
Komentarze do przepisu (0)