Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Sorbet z kiwi"
Kaszkowiec przeniesie cię w świat smaków dzieciństwa za sprawą kaszy manny i...
Odsłon: 25829
Smaczna, idealna do kanapek mielonka zrobiona z mięsa wieprzowego w szynkowarze.
Odsłon: 133
To doskonałe w swej prostocie smarowidło, w sam raz na niedzielne śniadanie,...
Odsłon: 41
Kaszkowiec przeniesie cię w świat smaków dzieciństwa za sprawą kaszy manny i...
Odsłon: 25829
Smaczna, idealna do kanapek mielonka zrobiona z mięsa wieprzowego w szynkowarze.
Odsłon: 133
To doskonałe w swej prostocie smarowidło, w sam raz na niedzielne śniadanie,...
Odsłon: 41
Składniki
Do garnka wlej wodę i wsyp cukier. Garnek postaw na ogniu, wodę doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz płomień i mieszając, gotuj przez około 5 minut, aż od momentu rozpuszczenia się cukru. Gotowy syrop przestudź.
Białka schłodź w lodówce. Kiwi cieniutko obierz ze skórki. Owoce następnie opłucz, pokrój je na mniejsze kawałki. Przełóż do malaksera. Miksuj kilka sekund na najwyższych obrotach. Następnie mus z kiwi przełóż na gęste sitko, po czym przetrzyj, dociskając łyżką.
Przetarty mus z kiwi połącz z przygotowanym wcześniej, schłodzonym syropem. Wlej likier miętowy, wymieszaj.
Białka wyjmij z lodówki. Wymieszaj je z sokiem z cytryny (zamiast soku możesz dodać odrobinę octu). Ubij mikserem na sztywną, lśniącą pianę. Pianę z białek dodaj do musu.
Masę sorbetową przelej następnie do metalowej formy. Wstaw ją do zamrażalnika i przez 3 godziny zamrażaj, mieszając masę co pół godz. Następnie sorbet zamrażaj przez całą noc.
Gotowy sorbet nałóż do pucharków. Przed podaniem udekoruj go plasterkami kiwi oraz listkami mięty.
RADA
Sorbet z kiwi można podawać polany kremowym likierem z pomarańczy lub ajerkoniakiem.Źródło: Świat kobiety