Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Sorbet z kiwi"
Idealny napój na upalne dni..Świetnie gaszący pragnienie i orzeżwiający a jed...
Odsłon: 16703
Składniki
Do garnka wlej wodę i wsyp cukier. Garnek postaw na ogniu, wodę doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz płomień i mieszając, gotuj przez około 5 minut, aż od momentu rozpuszczenia się cukru. Gotowy syrop przestudź.
Białka schłodź w lodówce. Kiwi cieniutko obierz ze skórki. Owoce następnie opłucz, pokrój je na mniejsze kawałki. Przełóż do malaksera. Miksuj kilka sekund na najwyższych obrotach. Następnie mus z kiwi przełóż na gęste sitko, po czym przetrzyj, dociskając łyżką.
Przetarty mus z kiwi połącz z przygotowanym wcześniej, schłodzonym syropem. Wlej likier miętowy, wymieszaj.
Białka wyjmij z lodówki. Wymieszaj je z sokiem z cytryny (zamiast soku możesz dodać odrobinę octu). Ubij mikserem na sztywną, lśniącą pianę. Pianę z białek dodaj do musu.
Masę sorbetową przelej następnie do metalowej formy. Wstaw ją do zamrażalnika i przez 3 godziny zamrażaj, mieszając masę co pół godz. Następnie sorbet zamrażaj przez całą noc.
Gotowy sorbet nałóż do pucharków. Przed podaniem udekoruj go plasterkami kiwi oraz listkami mięty.
RADA
Sorbet z kiwi można podawać polany kremowym likierem z pomarańczy lub ajerkoniakiem.Źródło: Świat kobiety
Przepisy Desery
Desery
Ciasto morze czarne
Desery
Najlepsza babka cytrynowa na świecie
Desery
Ciasto z serem
Desery
Babka dyniowa z kremowym serkiem
Ciasto morze czarne
Ciasto morze czarne, to efektowny deser na specjalne okazje. Jego przygotowan...
Odsłon: 171
Najlepsza babka cytrynowa na świecie
Przetestowaliśmy kilka, a nawet więcej, przepisów na babkę cytrynową, zanim z...
Odsłon: 9340