Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Ciasto stracciatella truskawkowa to przepyszne ciasto piankowe bez pieczenia. Jego słodko kwaskowaty smak idealnie sprawdzi się w gorące dni. Polecam.
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4461
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1066
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 470
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 3155
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38788
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4461
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1066
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 470
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 3155
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38788
Składniki
Przygotowanie foremki. Na dno foremki o wymiarach 24 x 24 cm. wykładamy herbatniki.
Krem Straciatella. Do rondelka przekładamy truskawki. Blendujemy i doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy z kuchenki i wsypujemy galaretki. Mieszamy. Przecedzamy przez sito i pozostawiamy do wystudzenia. Kremówkę dobrze schłodzoną ubijamy z cukrem pudrem 1 minutę. Dodajemy zimny serek mascarpone i miksujemy około minuty. Następnie dodajemy wystudzony mus truskawkowy. Jeszcze chwilkę mieszamy do połączenia składników (nie miksujemy zbyt długo, bo krem może się zwarzyć). Na koniec wsypujemy posiekaną czekoladę deserową. Mieszamy szpatułką. Krem przelewamy na herbatniki w foremce. Wstawiamy do lodówki.
Mus truskawkowy. Do rondelka przekładamy truskawki. Blendujemy i doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy z kuchenki, przecedzamy przez sito i wsypujemy galaretki. Mieszamy. Pozostawiamy do wystudzenia. Wystudzony mus przelewamy na schłodzone ciasto. Wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny.
Dekoracja. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Przekładamy do rękawa cukierniczego z dowolną tylką. Wyciskamy bitą śmietanę dekorując ciasto według uznania. Na górę kładziemy połówki truskawek.