Do góry

Desery Przepis na:

Strucla drożdżowa z truskawkami

Przepis dnia 2020-07-02
Strucla drożdżowa z truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 239 Ocena: 1629

Dodano:

Odsłon: 519

Przepyszne ciasto drożdżowe z truskawkami. Idealnie do szklanki mleka. Polecam wypróbowanie przepisu.

Składniki

  • 0,5 kg mąki,
  • 1 szklanka mleka,
  • 20 g drożdży,
  • 125 g masła,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki cukru,
  • cukier waniliowy,
  • około 1 kg truskawek,
  • Żółtko po posmarowania.
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Strucla drożdżowa z truskawkami

Przygotowanie

  1. Mleko lekko podgrzewamy. Dodajemy drożdże i cukier. Dokładnie mieszamy.

    Odstawiamy na 10 minut.

    Następnie dodajemy rozpuszczone masło, jajka, cukier waniliowy i przesianą mąkę. Zagniatamy ciasto. przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1, 5godziny.

    Truskawki dzielimy na mniejsze części.

    Ciasto dzielimy na dwie części. Wałkujemy na prostokąt. Wykładamy truskawki i zwijamy rulony.
    Żółtko mieszamy i smarujemy wierzch ciasta.

    Rulony układamy na blaszkę piekarnikową wysmarowaną masłem i posypaną mąką.
    Pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach.

    Upieczone posypujemy pudrem.



    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

KulinarnaChwila 4 dni temu tak smakowicie wygląda, do kawki bym zjadłam :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń