Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Strucla z wiśniami"
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 2282
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 363
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 124
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 2282
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 363
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 124
Składniki
<strong>Na sos waniliowy:</strong>
szklanka mleka, 2 żółtka, 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1/2 laski wanilii.
Wiśnie rozmroź, pozostaw na sitku, aby osączyć je z nadmiaru wody.
Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli. Wodę wymieszaj z olejem oraz jajkiem i dodaj do miski z mąką. Ze składników zagnieć ciasto i odstaw na 30 minut.
Po tym czasie ciasto ponownie zagnieć i rozwałkuj na bardzo cienki prostokąt. Rozciągaj jeszcze delikatnie placek od spodu, przesuwając dłońmi od środka na zewnątrz.
Ciasto ułóż na prostokątnej blasze, posmaruj 2/3 stopionego i ostudzonego masła, a na nim rozłóż osączone wiśnie. Posyp je cukrem wymieszanym z cynamonem oraz mielonymi goździkami. Struclę zwiń i ułóż na blasze szwem do dołu.
Wierzch posmaruj pozostałym stopionym masłem. Piecz 50 min w 180° C.
Zagotuj mleko z miąższem z laski wanilii. Żółtka utrzyj z cukrem, wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Połącz z gorącym mlekiem i zagotuj. Struclę oprósz cukrem pudrem. Sos podawaj osobno.
(bez czasu oczekiwania): 45 minut Porcja: 180 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie