Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Strucla z wiśniami"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11266
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4938
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1124
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9808
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1456
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11266
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4938
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1124
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9808
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1456
Składniki
<strong>Na sos waniliowy:</strong>
szklanka mleka, 2 żółtka, 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1/2 laski wanilii.
Wiśnie rozmroź, pozostaw na sitku, aby osączyć je z nadmiaru wody.
Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli. Wodę wymieszaj z olejem oraz jajkiem i dodaj do miski z mąką. Ze składników zagnieć ciasto i odstaw na 30 minut.
Po tym czasie ciasto ponownie zagnieć i rozwałkuj na bardzo cienki prostokąt. Rozciągaj jeszcze delikatnie placek od spodu, przesuwając dłońmi od środka na zewnątrz.
Ciasto ułóż na prostokątnej blasze, posmaruj 2/3 stopionego i ostudzonego masła, a na nim rozłóż osączone wiśnie. Posyp je cukrem wymieszanym z cynamonem oraz mielonymi goździkami. Struclę zwiń i ułóż na blasze szwem do dołu.
Wierzch posmaruj pozostałym stopionym masłem. Piecz 50 min w 180° C.
Zagotuj mleko z miąższem z laski wanilii. Żółtka utrzyj z cukrem, wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Połącz z gorącym mlekiem i zagotuj. Struclę oprósz cukrem pudrem. Sos podawaj osobno.
(bez czasu oczekiwania): 45 minut Porcja: 180 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie