Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Suflety czekoladowe"
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10464
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336791
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4417
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423979
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10464
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336791
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4417
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423979
Składniki
Czekoladę rozpuść w niskiej temperaturze razem z masłem. (maksymalnie 40°C, np. w gorącej kąpieli wodnej), po czym lekko ją wystudź.
Żółtka oraz dwa całe jajka ubij wraz z cukrem w misce zanurzonej w innej misce z gotującą się wodą (masa z gęstniejących jajek musi stać się biała, ale pozostać nadal płynna.
Powinna mieć konsystencję trochę bardziej gęstą niż na naleśniki). Jeśli obawiasz się, że masa się zetnie, rondelek zdejmij z ognia, ale nadal ubijaj masę. Gotową masę lekko przestudź.
Mąkę przesiej do miski z ubitymi jajkami. Dodaj rozpuszczoną czekoladę. Masę dokładnie wymieszaj. Powinna być gęsta i kleista. Odstaw na godzinę.
Natłuść 4 miseczki do sufletów masłem i obsyp mąką. Napełnij je czekoladową masą (staraj się napełnić foremki, nie brudząc ich brzegów i nie osypując powłoki z mąki na ściankach – w przeciwnym razie ciasto się może do nich przykleić i trudno będzie je wyjąć).
Piecz suflety w temperaturze 180°C przez ok. 8-10 minut. Następnie lekko ostudź i wyjmij z foremek (ale w nich także możesz podać deser). Udekoruj suflety bitą śmietaną.Źródło: Świat kobiety