Do góry

Desery Przepis na:

Surówka z kapusty ze śmietaną

Surówka z kapusty ze śmietaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28020

Dodano:

Odsłon: 7

Sprawdzony przepis na "Surówka z kapusty ze śmietaną"

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Surówka z kapusty ze śmietaną

Przygotowanie

  1. Czerwoną kapustę oczyść z wierzchnich liści, przekrój na ćwiartki. Usuń głąb, kapustę drobno poszatkuj. Fenkuł oczyść, opłucz, pokrój cienko w piórka.

  2. Obraną czerwoną cebulę drobno posiekaj. Jabłka umyj, pozostaw ze skórką. Przekrój na połówki, usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój w dużą kostkę.

  3. Oczyść łodygi selera naciowego, usuń ewentualne włókna, pokrój w plasterki. Obraną i op łukaną marchewkę pokrój nożem szczelinowym w cienkie paski lub zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Warzywa i owoce połącz.

  4. Skrop surówkę sokiem z cytryny oraz 2-3 łyżkami oleju, posyp solą i pieprzem. Odstaw do lodówki na kilkadziesiąt minut. W tym czasie wymieszaj śmietanę z łyżką musztardy. Dopraw sos solą, pieprzem, ząbkiem czosnku, posiekaną natką i cukrem. Podawaj do schłodzonej surówki kapuścianej.

  5. Czerwoną kapustę można również kisić. Oczyść główkę z wierzchnich liści, cienko poszatkuj. Układaj w kamiennym garnku, przesypując solą i cukrem (po 1 łyżce na 1 kg kapusty).

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń