Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 11
Dodano: 24.11.2012
Odsłon: 7299
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Na początek margarynę, miód i 7 dag cukru pudru rozpuścić w rondelku. Przyprawę do pierników, jajko i kakao ubić ( można także roztrzepać ). Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i przestudzony wcześniej miód. Wyrobić ciasto i odstawić na 20 minut.
BLachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm, oczywiście wcześniej można je podzielić na mniejsze kawałki, by lepiej się wałkowało. Z rozwałkowanego ciasta powykrawać foremkami choinki ( oczywiście mogą być gwiazdki, mikołaje: według własnego uznania ). Gotowe ciasteczka piec 10 minut w temperaturze 180 stopni C.
Resztę cukru pudru ubić z białkami. Rozdzielić do osobnych naczyń i zabarwić na czerwono, zielono, a trzecią można pozostawić białą. Ja nie miałam w domu barwników spożywczych, dlatego udekorowałam pierniczki polewą czekoladową, masą z białek i cukru pudru.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

Nukleon 24 listopada 2012Zgłoś do usunięcia
Będę robiła pierniczki na święta .Część według Twojego przepisu zrobię .0 Kto głosował? | Odpowiedz