Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przedstawiam przepis na świąteczny torcik makowy, który co roku gości na naszym bożonarodzeniowym stole. Ciasto można robić z połowy porcji, będzie wtedy niższe jednak na wigilijne spotkania w dużym gronie rodziny polecam jednak zrobić większy.
Okrągła forma do ciasta o średnicy 26cm, papier do pieczenia, mikser, dwie miski,
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 484
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 984
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 180
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2711
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 484
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 984
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 180
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2711
Składniki
1. Sparzyć i obrać migdały, zblendować lub rozbić tłuczkiem na małe kawałki 2. Utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym w mikserze 3. Dodać oddzielone żółtka i wszystko dokładnie wymieszać mikserem 4. Dodać mak, migdały, cynamon i proszek do pieczenia 5. Ubić pianę z białek i dodać do reszty masy 6. Miksować na wolnych obrotach lub wymieszać łyżką
1.Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. 2. Wylać ciasto na blachę 3. Piec ok 60-70 min w temperaturze 160 stopni (funkcja grzania góra-dół )
1. Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika poczekać do ostudzenia ( ok 1,5h) 2. Przekroić ciasto na 3 części (szerokim nożem lub nitką) 3. Wyłożyć na pierwsza cześć kilka łyżek dżemu ( ilość wg uznania) i rozsmarować, przykryć druga częścią ciasta , czynność powtórzyć i przykryć trzecia warstwą 4. Przygotować lukier - wymieszać 100g cukru pudru, 2-3 łyżki soku z cytryny i 3 łyżki wody ( jeśli będzie zbyt gesty dolewać powoli więcej wody) 5. Wylać i rozsmarować lukier na przygotowane ciasto 6. Ozdobić ciasto orzechami włoskimi