Przedstawiam przepis na świąteczny torcik makowy, który co roku gości na naszym bożonarodzeniowym stole. Ciasto można robić z połowy porcji, będzie wtedy niższe jednak na wigilijne spotkania w dużym gronie rodziny polecam jednak zrobić większy.
Świąteczny torcik makowy
Składniki
Ciasto
- 200g masła
- 300g cukru
- 2 paczki cukru wanilinowego
- 12 jajek ( rozdzielamy na białko i żółtko )
- 300g zmielonego maku
- 140g tłuczonych migdałów
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cynamonu
- Garść orzechów włoskich do ozdoby
- 100g cukru pudru
- Pół cytryny
- Słoik dżemu z czarnej porzeczki ( może być wiśnia lub inny dość kwaśny)
Składniki
Ciasto
- 200g masła
- 300g cukru
- 2 paczki cukru wanilinowego
- 12 jajek ( rozdzielamy na białko i żółtko )
- 300g zmielonego maku
- 140g tłuczonych migdałów
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cynamonu
- Garść orzechów włoskich do ozdoby
- 100g cukru pudru
- Pół cytryny
- Słoik dżemu z czarnej porzeczki ( może być wiśnia lub inny dość kwaśny)

Potrzebne przybory kuchenne
Okrągła forma do ciasta o średnicy 26cm, papier do pieczenia, mikser, dwie miski,
Etapy przygotowania
1. Sparzyć i obrać migdały, zblendować lub rozbić tłuczkiem na małe kawałki 2. Utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym w mikserze 3. Dodać oddzielone żółtka i wszystko dokładnie wymieszać mikserem 4. Dodać mak, migdały, cynamon i proszek do pieczenia 5. Ubić pianę z białek i dodać do reszty masy 6. Miksować na wolnych obrotach lub wymieszać łyżką
1.Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. 2. Wylać ciasto na blachę 3. Piec ok 60-70 min w temperaturze 160 stopni (funkcja grzania góra-dół )
1. Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika poczekać do ostudzenia ( ok 1,5h) 2. Przekroić ciasto na 3 części (szerokim nożem lub nitką) 3. Wyłożyć na pierwsza cześć kilka łyżek dżemu ( ilość wg uznania) i rozsmarować, przykryć druga częścią ciasta , czynność powtórzyć i przykryć trzecia warstwą 4. Przygotować lukier - wymieszać 100g cukru pudru, 2-3 łyżki soku z cytryny i 3 łyżki wody ( jeśli będzie zbyt gesty dolewać powoli więcej wody) 5. Wylać i rozsmarować lukier na przygotowane ciasto 6. Ozdobić ciasto orzechami włoskimi

Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Szynka pieczona na Wielkanoc to przepis, który warto przetestować jeszcze prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Komunia
- Warzywa
- Papryka
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Szynki
Odsłon: 4775
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
- Wielkanoc
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Kurczak
- Indyk
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kiełbasy
- Dla zdrowia
Odsłon: 94

Zapiekanka z łososiem i serkiem wiejskim to prosty pomysł na szybki i odżywcz...
Odsłon: 207
Ostatnio komentowane przepisy

Szynka pieczona na Wielkanoc to przepis, który warto przetestować jeszcze prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Komunia
- Warzywa
- Papryka
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Szynki
Odsłon: 4775
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
- Wielkanoc
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Kurczak
- Indyk
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kiełbasy
- Dla zdrowia
Odsłon: 94

Zapiekanka z łososiem i serkiem wiejskim to prosty pomysł na szybki i odżywcz...
Odsłon: 207



Składniki
- 200g masła
- 300g cukru
- 2 paczki cukru wanilinowego
- 12 jajek ( rozdzielamy na białko i żółtko )
- 300g zmielonego maku
- 140g tłuczonych migdałów
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cynamonu
- Garść orzechów włoskich do ozdoby
- 100g cukru pudru
- Pół cytryny
- Słoik dżemu z czarnej porzeczki ( może być wiśnia lub inny dość kwaśny)
1. Sparzyć i obrać migdały, zblendować lub rozbić tłuczkiem na małe kawałki 2. Utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym w mikserze 3. Dodać oddzielone żółtka i wszystko dokładnie wymieszać mikserem 4. Dodać mak, migdały, cynamon i proszek do pieczenia 5. Ubić pianę z białek i dodać do reszty masy 6. Miksować na wolnych obrotach lub wymieszać łyżką
1.Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. 2. Wylać ciasto na blachę 3. Piec ok 60-70 min w temperaturze 160 stopni (funkcja grzania góra-dół )
1. Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika poczekać do ostudzenia ( ok 1,5h) 2. Przekroić ciasto na 3 części (szerokim nożem lub nitką) 3. Wyłożyć na pierwsza cześć kilka łyżek dżemu ( ilość wg uznania) i rozsmarować, przykryć druga częścią ciasta , czynność powtórzyć i przykryć trzecia warstwą 4. Przygotować lukier - wymieszać 100g cukru pudru, 2-3 łyżki soku z cytryny i 3 łyżki wody ( jeśli będzie zbyt gesty dolewać powoli więcej wody) 5. Wylać i rozsmarować lukier na przygotowane ciasto 6. Ozdobić ciasto orzechami włoskimi