Do góry

Desery Przepis na:

Świąteczny tort z porzeczkową nutą

Świąteczny tort z porzeczkową nutą

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28016

Dodano:

Odsłon: 6

Sprawdzony przepis na "Świąteczny tort z porzeczkową nutą"

Składniki

  • 500 ml kremówki
  • 20 dag gorzkiej czekolady
  • 6 jajek
  • 12 dag cukru
  • 16 dag mąki
  • po 3 łyżki kakao i oleju
  • 15 dag dżemu z porzeczek
  • płatki i wiórki kokosowe
  • 1 granat
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Świąteczny tort z porzeczkową nutą

Przygotowanie

  1. 12 porcji, czas ok. 90 min; sztuka – 450 kcal, cena 1,80 zł

  2. Krok pierwszy

  3. Kremówkę zagotuj, wrzuć posiekaną czekoladę, rozpuść. Schłodź i odstaw na dobę. Następnie ubij na sztywno. Jajka na biszkopt zmiksuj z cu krem. Dodaj mąkę z ka kao i olej, wymieszaj.

  4. Krok drugi

  5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 st. Ciasto na biszkopt przelej do tortownicy. Wstaw do piekarnika i piecz około 50 minut. Po wyjęciu przestudź. Zimny biszkopt przekrój na trzy blaty.

  6. Krok trzeci

  7. Jeden blat posmaruj dżemem z czerwonej porzeczki, nałóż porcję kremu z czekoladowej śmietany. Ułóż kolejny blat, dżem i krem. Przy kryj ostatnim blatem, dociśnij. Wierzch i boki tortu posmaruj kremem.

  8. Krok czwarty

  9. Wiórki kokosowe (ok. 10 dag) upraż bez tłuszczu. Obsyp nimi dekoracyjnie tort. Wierzch udekoruj grubo nastruganymi płatkami kokosowymi. Na środku ułóż wybrane z owocu granatu pesteczki.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń