Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 177
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2700
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 856
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1613
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14313
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 177
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2700
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 856
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1613
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14313
Składniki
1. Przygotować ciasto kruche: z mąki, cukru, cukru waniliowego, masła (pokrojonego w kostkę), jajka i proszku do pieczenia. zagnieść jednolite ciasto ręką lub robotem kuchennym. Z ciasta uformować kule. Owinąć ją folią spożywczą i wlożyć do lodówki na czas przygotowywania musu jabłkowego.
2. Przygotować mus jabłkowy: Jabłka umyć, obrać i usunąć gniazdka nasienne. Pokroić w nie dużą kostkę lub zetrzeć na tarełku. Wymioeszać z dwoma łyżkami cukru jeśli jabłka są kwaskowate oraz dodać cynamon. Wymieszać.
3. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. ( formę można wysmarować tluszczem aby papier lepiej przykleił się do formy).
4. Ciasto wyciągnąć z lodówki. Połowę ciasta wyłożyć na dnie formy. Wyłożyć mus jabłkowy. Przykryć wierzch pozostałą częścią ciasta.( ciasto można rozwałkować). Piec ciasto przez 50-60 minut aż się ładnie przyrumieni. W temperaturze 180 stopniach. Po upieczeniu ciasto musi ostygnąć. Przed podaniem opruszyć je cukrem pudrem.