Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka

Szarlotka

Autor:

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 92

Dodano:

Odsłon: 46490

Szybko i pysznie:))

Składniki

  • mąka, 3 szklanki
  • cukier, 5 dag
  • cukier puder, 15 dag
  • margaryna, 25 dag
  • śmietana, 2 ł yżki
  • jajka, 4szt.
  • proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
  • jabłka, 1 kg
  • cukier waniliowy, cynamon, rodzynkli
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Szarlotka

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszaną z proszkiem posiekać z tłuszczem, dodać cukier 5 dag, żółtka, śmietanę i zagnieśc ciasto.

  2. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce do jarzyn i poddusić w rondelku dodajac cynamon, cukier waniliowy, rodzynki i ewentualnie tyle cukru, aby jabłka nie były kwaśne. Blachę wysmarowańą tłuszczem wyłożyć połową ciasta, na górę wyłożyć jabłka i zapiekać przez ok. 30 minut. Białka ubić z cukrem pudrem wyłożyć na podpieczony spód z jabłkami. Na górę zetrzeć drugą połowę ciasta i piec kolejne 20-30 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń