Do góry

Desery Przepis na:

SZARLOTKA Z CUKREM

SZARLOTKA Z CUKREM

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 0

Dodano:

Odsłon: 363

szarlotka przykryta ciastem i posypana cukrem pychotka ;)

Składniki

  • 3/4 kg mąki,
  • 0,5 kostki margaryny
  • ok. 2 płaskich łyżek smalcu
  • 0,5 szkl cukru
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 żółtek jaj
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 litrowy słoik marmolady jabłkowej
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki kaszy mannej
  • cukier
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
SZARLOTKA Z CUKREM

Przygotowanie

  1. z mąki, margaryny, smalcu, cukru i proszku do pieczenia wyrobić ciasto tak by nie było grudek dalej dodać 5 żółtek i dalej wyrabiać ciasto, dodać 3 łyżki śmietany zagnieść miękkie ciasto . Kiedy będzie gotowe ciasto podzielić na 2 części jedna mniejszą i jedną większą. Większa cześć lekko rozwałkować i wyłożyć na blachę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia ciasto tak uformować żeby zachodziło na brzegi blachy. A drugą część ciasta włożyć na chwilę do lodówki.

  2. Następnie do miski wyłożyć marmoladę do marmolady dodać 3 łyżki kaszy manny i 0,5 łyżeczki cynamonu wszystko razem wymieszać i wyłożyć na wcześniej przygotowane ciasto.

  3. Drugą część ciasta wyjąć z lodówki rozwałkować i położyć na marmoladę wierzch ciasta posmarować białkiem i posypać obficie cukrem kryształem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 40-45 min.





    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń