Do góry

Desery Przepis na:

Szczupak w galarecie

Szczupak w galarecie

Autor:

Przepisów i artykułów: 592 Ocena: 5017

Dodano:

Odsłon: 108

Smaczny pomysł na "Szczupak w galarecie"

Składniki

  • 1 szczupak (ok. 1-1
  • 5 kg)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka Vegety
  • ziele angielskie
  • listek laurowy
  • 1 cytryna
  • sól
  • pieprz
  • żelatyna. Do dekoracji: papryczka
  • garść białych porzeczek
  • 1 jajko
  • plasterki cytryny
  • 2 oliwki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Szczupak w galarecie

Przygotowanie

  1. Sprawioną rybę skrop obficie sokiem z cytryny. Zagotuj ok. 2 l wody, dosyp sól, pieprz, ziele angielskie i Vegetę.

  2. Obierz marchewkę, pietruszkę i cebulę. Dorzuć do garnka warzywa razem z listkiem laurowym. Zagotuj przygotowany wywar, a następnie przelej go przez sito.

  3. Do czystego rosołu włóż ostrożnie szczupaka, zwijając go w literę C. Gotuj go na wolnym ogniu ok. 15 minut.

  4. Odlej litr czystego wywaru, rozpuść w nim żelatynę i dopraw sokiem z cytryny.

  5. Wyjmij szczupaka z garnka i ułóż na dużym półmisku. Natnij grzbiet ryby tak, by można było włożyć w niego plasterki marchewki, pietruszki i porzeczki. Z oliwek zrób oczy. Wokół rozłóż papryczki i pozostałe porzeczki. W pysku umieść jajko ugotowane na twardo.

  6. Całość zalej tężejącą galaretą i włóż potrawę na godzinę do lodówki. Najlepiej przygotuj ją dzień przed podaniem.

  7. Renata Pyzik z Tarnogóry

    Źródło: Super TV

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń