Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie ciastka z ciasta francuskiego wykonasz w pół, więc są idealne na niezapowiedzianą wizytę gości. Potrzebujesz tylko dwóch składników i włączonego piekarnika. Do wykonania ciastek użyj cukru białego lub trzcinowego. W obydwu przypadkach wyjdą wyśmienite. Szybkie ciasta z ciasta francuskiego są najsmaczniejsze zaraz po przygotowaniu, ale szczelnie zamknięte będą pyszne także drugiego dnia.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6924
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5176
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2213
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6924
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5176
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2213
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Blat lub stolnicę posyp 2-3 łyżkami cukru. Rozwiń arkusz i ułóż go na cukrze, następnie rozwałkuj na równą grubość, aby cukier wbił się w ciasto. Po czym posyp kolejnymi 2-3 łyżkami cukru i otwartą dłonią lekko ugnieć cukier.
Zacznij zwijanie ciasta od jednego dłuższego boku i zatrzymaj się na środku. Powtórz czynność z przeciwległym bokiem, aby ruloniki się spotkały. Ostrym nożem pokrój roladę na równe kawałki ok. 2 cm szerokości. Każdy plasterek połóż płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i kolejny raz posyp cukrem.
Wstaw do piekarnika na ok. 20-23 minuty. Po upieczeniu wyjmij ciastka z piekarnika i odwróć je na drugą stronę do przestygnięcia. Podawaj z filiżanką herbaty lub kawy.