Do góry

Desery Przepis na:

Szybkoznikający tort urodzinowy

Szybkoznikający tort urodzinowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 2

Dodano:

Odsłon: 730

Tort jest przepyszny. Dzieci zjadają kawałek po kawałku, a dorośli pytają o przepis :)

Składniki

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 słoika dżemu (ja wybieram owoce leśne)
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 250 g. serka mascarpone
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 5 łyżek cukru pudru
  • barwnik spożywczy oraz drobiazgi i inne posypki do przystroju
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Biszkopt:

    5 jajek
    3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
    3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i skrobię przesiać.

    Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.

    Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Składniki wmieszane szpatułką spowodują, że biszkopt będzie bardzo puszysty i wypełni formę wyrastając do wysokości jej boków. Wymieszanie składników szpatułką jest również metodą najbezpieczniejszą, nie należy mieszać przy pomocy miksera.

    Tortownicę o średnicy 23 - 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.

    Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej. Po wystygnięciu przeciąć na 2 równe blaty. Każdy blat nasączać miksturą zrobioną z 100 ml mleka, łyżeczki ekstrakty waniliowego i 1/2 łyżki cukru pudru.

  2. Krem:

    250 ml śmietanki 30%
    250 g. serka mascarpone
    4 i 1/2 łyżki cukru pudru (można dać mniej)

    Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Uwaga, na początku będzie chlapać. Można dodać barwnika do kremu (u mnie fioletowy).

    Smarujemy nasączone blaty dżemem, na to część kremu. Kolejny blat, dżem, krem, itd. Resztą kremu smarujemy boki i wierzch tortu. Dekorujemy według uznania. Przechowywać w lodówce i jeść szybko póki jest :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń