Do góry

Desery Przepis na:

Tatar ze śledzia

Tatar ze śledzia

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28016

Dodano:

Odsłon: 31

Przepis wart wypróbowania: "Tatar ze śledzia"

Składniki

  • 3 ziemniaki
  • 2 cebule
  • 1 długi ogórek sałatkowy
  • 6 filetów śledziowych z oleju. 3-4 grzybki z octu
  • olej
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz
  • świeże zioła do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Tatar ze śledzia

Przygotowanie

  1. czas ok. 35 min; porcja – 280 kcal, cena 2 zł

  2. Do przyrządzania śledzi i innych postnych dań nie żałuj oleju rzepakowego! W porównaniu z innymi popularnymi olejami zawiera on najmniej niekorzystnych dla zdrowia nasyconych kwasów tłuszczowych. Jednocześnie jest w nim dziesięć razy więcej kwasów omega-3 niż w uważanej za najzdrowszy tłuszcz oliwie.

  3. Ziemniaki wyszoruj, wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj w mundurkach do miękkości. Odcedź, pozostaw do ostudzenia, a następnie obierz ze skórki i pokrój w kosteczkę.

  4. Cebule obierz, drobno poszatkuj. Jeśli chcesz, możesz je przelać na sicie wrzątkiem, a potem zimną wodą. Połowę cebuli dodaj do ziemniaków. Ogórek sparz, wyszoruj. Połowę pokrój w plasterki, resztę posiekaj w kosteczkę i dodaj do ziemniaków. Wymieszaj z 1-2 łyżkami majonezu oraz solą i pieprzem do smaku.

  5. Filety śledziowe wyjmij z zalewy, osącz, a potem bardzo drobno posiekaj. Wymieszaj z pozostałą cebulą oraz bardzo drobno pokrojonymi grzybkami z octu. Dopraw pieprzem i odrobiną oleju. Na talerzykach rozkładaj plasterki ogórka, na nich sałatkę ziemniaczaną, a na wierzchu tatar ze śledzia. Ozdób ziołami i resztą majonezu.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń