Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1929
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1624
Takie mięso jest soczyste i bardzo smaczne. Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 2579
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1929
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1624
Takie mięso jest soczyste i bardzo smaczne. Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 2579
Składniki
Tęczowy deser jest łatwy w przygotowaniu, ale czasochłonny. Trzeba bowiem długo czekać na całkowite stężenie każdej wylanej warstwy, by wylać na nią kolejną porcję galaretki.
Każdy „poziom” zastyga co najmniej 2 godziny w lodówce. Jeśli pospieszysz się i wylejesz kolejną warstwę, gdy poprzednia nie zastygła, nie uzyskasz tak równych poziomów deseru, jak to widać na zdjęciu.
Pierwszą galaretkę zalej połową zalecanej objętości gorącej wody. Jeśli wg przepisu na opakowaniu należy rozpuścić ją w 500 ml wody, użyj 250 ml (1 szklanka) gorącej wody. Wymieszaj i ostudź.
Chłodną, ale wciąż płynną galaretkę wylej na dno formy wyłożonej (razem z wysokim brzegiem) folią aluminiową i odstaw do stężenia.
Mleko połącz z cukrem. Gdy pierwsza warstwa w tortownicy zastygnie, przygotuj galaretkę tego samego koloru z dodatkiem mleka. W tym celu zastąp mlekiem skondensowanym 1/5 część (50 ml) gorącej wody w szklance.
Gdy mleczna galaretka ostygnie, wlej ją do formy i odstaw do zastygnięcia. Czynności powtarzaj z kolejnymi galaretkami.
<strong> (bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 425 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie