Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 957
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 3945
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 19021
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 957
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 3945
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 19021
Składniki
Tęczowy deser jest łatwy w przygotowaniu, ale czasochłonny. Trzeba bowiem długo czekać na całkowite stężenie każdej wylanej warstwy, by wylać na nią kolejną porcję galaretki.
Każdy „poziom” zastyga co najmniej 2 godziny w lodówce. Jeśli pospieszysz się i wylejesz kolejną warstwę, gdy poprzednia nie zastygła, nie uzyskasz tak równych poziomów deseru, jak to widać na zdjęciu.
Pierwszą galaretkę zalej połową zalecanej objętości gorącej wody. Jeśli wg przepisu na opakowaniu należy rozpuścić ją w 500 ml wody, użyj 250 ml (1 szklanka) gorącej wody. Wymieszaj i ostudź.
Chłodną, ale wciąż płynną galaretkę wylej na dno formy wyłożonej (razem z wysokim brzegiem) folią aluminiową i odstaw do stężenia.
Mleko połącz z cukrem. Gdy pierwsza warstwa w tortownicy zastygnie, przygotuj galaretkę tego samego koloru z dodatkiem mleka. W tym celu zastąp mlekiem skondensowanym 1/5 część (50 ml) gorącej wody w szklance.
Gdy mleczna galaretka ostygnie, wlej ją do formy i odstaw do zastygnięcia. Czynności powtarzaj z kolejnymi galaretkami.
<strong> (bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 425 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie