Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tęczowy deser"
Smak tego dania bardzo dobrze pasuje do różnych dodatków typu ryż, kasza lub...
Odsłon: 371
Połączenie ryżu, mięsa i kapusty znają i kochają chyba wszyscy. Poniżej przep...
Odsłon: 252
Jak już pewnie wiecie uwielbiam czekoladę, dlatego dzisiaj zapraszam na przep...
Odsłon: 477
Często dań z podrobów nie zalicza się do wyszukanych potraw i bagatelizuje si...
Odsłon: 3284
Smak tego dania bardzo dobrze pasuje do różnych dodatków typu ryż, kasza lub...
Odsłon: 371
Połączenie ryżu, mięsa i kapusty znają i kochają chyba wszyscy. Poniżej przep...
Odsłon: 252
Jak już pewnie wiecie uwielbiam czekoladę, dlatego dzisiaj zapraszam na przep...
Odsłon: 477
Często dań z podrobów nie zalicza się do wyszukanych potraw i bagatelizuje si...
Odsłon: 3284
Składniki
Tęczowy deser jest łatwy w przygotowaniu, ale czasochłonny. Trzeba bowiem długo czekać na całkowite stężenie każdej wylanej warstwy, by wylać na nią kolejną porcję galaretki.
Każdy „poziom” zastyga co najmniej 2 godziny w lodówce. Jeśli pospieszysz się i wylejesz kolejną warstwę, gdy poprzednia nie zastygła, nie uzyskasz tak równych poziomów deseru, jak to widać na zdjęciu.
Pierwszą galaretkę zalej połową zalecanej objętości gorącej wody. Jeśli wg przepisu na opakowaniu należy rozpuścić ją w 500 ml wody, użyj 250 ml (1 szklanka) gorącej wody. Wymieszaj i ostudź.
Chłodną, ale wciąż płynną galaretkę wylej na dno formy wyłożonej (razem z wysokim brzegiem) folią aluminiową i odstaw do stężenia.
Mleko połącz z cukrem. Gdy pierwsza warstwa w tortownicy zastygnie, przygotuj galaretkę tego samego koloru z dodatkiem mleka. W tym celu zastąp mlekiem skondensowanym 1/5 część (50 ml) gorącej wody w szklance.
Gdy mleczna galaretka ostygnie, wlej ją do formy i odstaw do zastygnięcia. Czynności powtarzaj z kolejnymi galaretkami.
<strong> (bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 425 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie
Przepisy Desery
Desery
Biszkopt z 4 jaj
Desery
Domowa chałwa
Desery
Ciasto Ferrero Rocher
Desery
Truskawki z bitą śmietaną
Biszkopt z 4 jaj
Przepis na klasyczny, jasny biszkopt z 4 jaj.
Odsłon: 102
Domowa chałwa
Domowa chałwa to jeden z najsmaczniejszych deserów wywodzących się z Iranu i...
Odsłon: 2216