Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Torcik czekoladowy"
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414466
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2315
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414466
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2315
Składniki
ok. 45 minut.
Masło stopić z czekoladą oraz 12 dag cukru w gorącej kąpieli wodnej. Przestudzić. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli. Mąkę wymieszać z mielonymi orzechami oraz żółtkami, wlać masło z czekoladą. Potem delikatnie domieszać pianę z białek.
Tortownicę o śr. 26 cm natłuścić. Na spodzie rozsmarować ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 35 minut. Odstawić na godzinę do wystudzenia.
Śmietanę kremówkę wymieszać z łyżką cukru, cukrem wanilinowym oraz zagęstnikiem. Ubić na sztywno. Maliny przebrać, opłukać, dobrze osuszyć i dołożyć do bitej śmietany. Krem rozsmarować na czekoladowym spodzie. Wstawić na 30 minut do lodówki. Przed podaniem torcik udekorować listkami mięty i czekoladowymi paluszkami.Źródło: Życie na gorąco