Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Torcik czekoladowy"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 9935
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1153
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11538
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 544
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 9935
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1153
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11538
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 544
Składniki
ok. 45 minut.
Masło stopić z czekoladą oraz 12 dag cukru w gorącej kąpieli wodnej. Przestudzić. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli. Mąkę wymieszać z mielonymi orzechami oraz żółtkami, wlać masło z czekoladą. Potem delikatnie domieszać pianę z białek.
Tortownicę o śr. 26 cm natłuścić. Na spodzie rozsmarować ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 35 minut. Odstawić na godzinę do wystudzenia.
Śmietanę kremówkę wymieszać z łyżką cukru, cukrem wanilinowym oraz zagęstnikiem. Ubić na sztywno. Maliny przebrać, opłukać, dobrze osuszyć i dołożyć do bitej śmietany. Krem rozsmarować na czekoladowym spodzie. Wstawić na 30 minut do lodówki. Przed podaniem torcik udekorować listkami mięty i czekoladowymi paluszkami.Źródło: Życie na gorąco