Do góry

Desery Przepis na:

Torcik gruszkowy

Torcik gruszkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 450 Ocena: 3816

Dodano:

Odsłon: 2

Sprawdzony przepis na "Torcik gruszkowy"

Składniki

  • 5 jajek
  • szkl. mąki tortowej
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1
  • 5 łyżeczki proszku do pieczenia. Masa I: 500 ml serka waniliowego
  • 2 op. Śnieżki
  • 350 ml kremówki
  • op. żelatyny (na 1 litr wody). Masa II: puszka brzoskwiń
  • puszka gruszek
  • puszka tropikalnej mieszanki koktajlowej
  • 3 galaretki pomarańczowe. Masa III: 500 ml kremówki
  • 2 śmietanfiksy
  • 2 galaretki cytrynowe
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto: białka ubij z cukrem. Dodaj żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Piecz 25 min w temp. 190°C. Przekrój na 2 placki.

  2. Masa I: ubij kremówkę z serkiem. Wymieszaj z rozpuszczoną w 150 ml wrzątku, ostudzoną żelatyną. Wylej na spód ciasta. Schłodź.

  3. Masa II: owoce odsącz z zalewy. Duże – pokrój. 3 galaretki rozpuść w litrze wrzątku. Kiedy zaczną gęstnieć, wymieszaj z owocami. Wylej na masę serową. Nakryj drugim plackiem ciasta. Schłodź.

  4. Masa III: kremówkę ubij ze śmietanfiksami, wyłóż na ciasto. Udekoruj, np. winogronami. Galaretki cytrynowe rozpuść w połowie ilości wody. Kiedy zaczną tężeć, wylej na wierzch ciasta. Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

  5. Porcje: 20. Przygot.: 120 min. Cena: 2,10 zł. Kalorie: 282.

  6. Przepis przysłała Jadwiga Smolińska z Koronowa

    Źródło: Bella Relaks

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń