Do góry

Desery Przepis na:

Torcik śmietanowo-brzoskwiniowy

Torcik śmietanowo-brzoskwiniowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 614

Dodano:

Odsłon: 1410

Lekki torcik urodzinowy.

Składniki

  • Na biszkopt:
  • 3 jajka
  • 100g cukru
  • 75g mąki pszennej tortowej
  • 25g mąki ziemniaczanej
  • Na krem:
  • 600g śmietanki 36%
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 2,5 opakowania małych śmietanfixów
  • Dodatkowo:
  • dżem brzoskwiniowy
  • 1 brzoskwinia w syropie
  • mocna, słodka herbata
  • kiwi do dekoracji
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Najpierw pieczemy biszkopt rzucany:

    Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera).
    Tortownicę o średnicy 16 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).

    Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę.

    Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 blaty.

  2. Przygotować sobie dodatki czyli połowę brzoskwini pokroić w kostkę a drugą połówkę w cieniutkie paseczki. Im cieńsze tym lepiej będzie się układało różyczkę.

    Obrać i pokroić w paseczki kiwi (odkroić twardą końcówkę).

  3. Krem:

    Śmietanę ubić w miskerze, pod koniec dodać wymieszany cukier puder ze śmietan-fixami, jeszcze chwilę miksować.

  4. Układanie tortu:

    Pierwszy blat nasączamy herbatą i smarujemy dżemem, na to nakładamy 1/3 część kremu (żeby było równo pomóc sobie szprycą cukierniczą), na to sypiemy połową ilości pokrojonej w kostkę brzoskwini.

    Drugi blat biszkopta, ponownie nasączamy herbatą, dżem brzoskwiniowy, 1/3 ilości kremu i brzoskwinie.

    Ostatni krążek biszkopta nasączamy i na to kładziemy już bezpośrednio krem. Używamy tyle kremu żeby pokryć tort resztę zużyjemy do dekorowania.

    Odstawiamy tort na 10-15 minut do lodówki żeby trochę "odpoczął".

    Po tym czasie zajmujemy się już dekorowaniem tortu wg własnych upodobań.

    U mnie tort spełniał "rolę" urodzinowego dla mojej córeczki stąd różyczka z brzoskwini i kiwi, motylki oraz perełki jako dekoracja.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń