Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Torcik zrobiony na Dzień Matki, wszystkich zachwycił swoim wyglądem i smakiem, a o to przecież chodzi. Truskawki to owoc, który zawsze gwarantuje sukces i cudowny smak ciast. W sezonie grzechem byłoby z nich nie korzystać.
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7855
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 287
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3080
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 588
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7855
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 287
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3080
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 588
Składniki
Jedną galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody, studzimy. W międzyczasie układamy ciastka na dnie tortownicy.
Do jogurtu dodajemy cukier puder, mieszamy i stopniowo dodajemy chłodną galaretkę. Dokładnie mieszamy i wstawiamy na chwilę do lodówki. Kiedy zacznie lekko gęstnieć wykładamy na biszkopty. Jeśli wyłożymy masę zanim odpowiednio zgęstnieje, ciastka lekko wypłyną na powierzchnię masy (jak u mnie), jednak w niczym to nie przeszkadza i nie psuje końcowego efektu. Tortownicę wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia masy.
W tym czasie rozprowadzamy gorącą wodą 2 galaretki truskawkowe, odstawiamy do ostudzenia. Umyte truskawki kroimy na połówki i układamy na lekką zakładkę na powierzchni zastygnietej masy jogurtowej. Zalewamy całość tężejącą galaretką i wstawiamy na min. 2 godz. do lodówki. Po wyjęciu z tortownicy można ozdobić bitą śmietaną, ale nie jest to konieczne.
Ozdabiamy świeżymi truskawkami i rozkoszujemy się orzeźwiającym, lekkim deserem.