Do góry

Desery Przepis na:

Torcik truskawkowe serce

Torcik truskawkowe serce

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 5

Dodano:

Odsłon: 87

Torcik zrobiony na Dzień Matki, wszystkich zachwycił swoim wyglądem i smakiem, a o to przecież chodzi. Truskawki to owoc, który zawsze gwarantuje sukces i cudowny smak ciast. W sezonie grzechem byłoby z nich nie korzystać.

Składniki

  • Spód ciasta:
  • 1,5 opk. ciastek Paryskich truskawkowych (podłużne biszkopty z nadzieniem truskawkowym i kremem śmietankowym)
  • Warstwa jogurtowa:
  • 400 g jogurt grecki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • galaretka truskawkowa (u mnie ty razem użyta galaretka krystaliczna-bezbarwna)
  • Warstwa galaretkowa:
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 0,5 kg truskawek
  • 3,5 szkl. gorącej wody
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Torcik truskawkowe serce

Przygotowanie

  1. Jedną galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody, studzimy. W międzyczasie układamy ciastka na dnie tortownicy.

  2. Do jogurtu dodajemy cukier puder, mieszamy i stopniowo dodajemy chłodną galaretkę. Dokładnie mieszamy i wstawiamy na chwilę do lodówki. Kiedy zacznie lekko gęstnieć wykładamy na biszkopty. Jeśli wyłożymy masę zanim odpowiednio zgęstnieje, ciastka lekko wypłyną na powierzchnię masy (jak u mnie), jednak w niczym to nie przeszkadza i nie psuje końcowego efektu. Tortownicę wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia masy.

  3. W tym czasie rozprowadzamy gorącą wodą 2 galaretki truskawkowe, odstawiamy do ostudzenia. Umyte truskawki kroimy na połówki i układamy na lekką zakładkę na powierzchni zastygnietej masy jogurtowej. Zalewamy całość tężejącą galaretką i wstawiamy na min. 2 godz. do lodówki. Po wyjęciu z tortownicy można ozdobić bitą śmietaną, ale nie jest to konieczne.

  4. Ozdabiamy świeżymi truskawkami i rozkoszujemy się orzeźwiającym, lekkim deserem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń