Do góry

Desery Przepis na:

Torciki leśniczyny

Torciki leśniczyny

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18990

Dodano:

Odsłon: 4

Sprawdzony przepis na "Torciki leśniczyny"

Składniki

  • 80 dag drobnych owoców: czerwonych porzeczek
  • malin
  • jeżyn
  • jagód
  • 4 serki waniliowe
  • 4 czubate łyżeczki żelatyny
  • opakowanie galaretki malinowej
  • szkl. śmietany kremówki
  • 4 łyżki ajerkoniaku
  • skórka otarta z 1/4 cytryny
  • dwie płaskie łyżki cukru
  • 1/2 szkl. białego wina
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Owoce opłucz, osusz, podziel je na dwie równe części. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody. Odstaw na kilka minut.

  2. Galaretkę malinową rozpuść według przepisu podanego na opakowaniu. Wystudź.

  3. Serki wymieszaj z likierem oraz skórką startą z cytryny. Śmietanę ubij na sztywno.

  4. Żelatynę rozpuść, podgrzewając. Masę z serków połącz z bitą śmietaną i żelatyną. Rozlej do 6 foremek (ew. dużej tortownicy).

  5. Na torcikach rozłóż połowę owoców. Zalej je galaretką. Torciki wstaw do lodówki na około 5 godzin.

  6. Pozostałe owoce posyp cukrem, zalej winem. Mocno schłodź. Obłóż nimi gotowe torciki tuż przed podaniem.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń