Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tort Fedora. Przepis Lucyny Ćwierczakiewiczowej"
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Składniki
Tort Fedora po raz pierwszy został podany w 1882 r. w Paryżu w restauracji U Maxima na cześć Sarah Bernhardt, która zagrała główną rolę w melodramacie „Fedora”. Tort nie wymaga pieczenia.
Najpierw robimy masę migdałową: 35 dag migdałów należy sparzyć wrzątkiem, obrać i zemleć, ale tak, aby poczuć kawałeczki. 35 dag cukru drobnego z dwiema łyżkami wody zagotować. Dołożyć migdały i doprowadzić do pojawienia się banieczek. Dodać 4 łyżki kwaśnej śmietany.
Tortownicę posmarować masłem i wyłożyć waflem albo opłatkami. Przelać gorącą masę migdałową i dobrze ją ugnieść.
Zagotować na małym ogniu 1/2 szklanki mleka z 30 dag cukru. Do gorącej masy włożyć 40 dag masła (dobrze, aby było o temperaturze pokojowej, by nie ochłodziło zbyt masy).
Czynności te wykonywać po zdjęciu masy z ognia. Kiedy przestygnie, dodać 4 żółtka, a na końcu 6 dużych, a nawet kopiastych łyżek gorzkiego kakao.
Masę kakaową wylać na wystudzoną masę migdałową. Tort ozdobić wedle uznania, na ten przykład: płatkami migdałowymi.Źródło: Życie na Gorąco Retro