Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mmmm... Wieeelkie i pyszne ciacho!!!
Pyszny blok czekoladowy w wersji fit z pistacjami, żurawiną, suszonymi śliwka...
Odsłon: 138
Jeśli szukasz pomysłu na szybką zapiekankę albo chcesz odgrzać gotowe już pie...
Odsłon: 32
Kto nie kocha pierogów? Ale tylko takich z dużą ilością aromatycznego nadzien...
Odsłon: 711
W lodówce miałam ser, którego termin ważności dobiegał końca, zostało mi też...
Odsłon: 40
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam wspaniały i delikatny domowy pasztet wie...
Odsłon: 120
Pyszny blok czekoladowy w wersji fit z pistacjami, żurawiną, suszonymi śliwka...
Odsłon: 138
Jeśli szukasz pomysłu na szybką zapiekankę albo chcesz odgrzać gotowe już pie...
Odsłon: 32
Kto nie kocha pierogów? Ale tylko takich z dużą ilością aromatycznego nadzien...
Odsłon: 711
W lodówce miałam ser, którego termin ważności dobiegał końca, zostało mi też...
Odsłon: 40
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam wspaniały i delikatny domowy pasztet wie...
Odsłon: 120
Składniki
BISZKOPT:
jajka ubić ze szklanką cukru na bardzo puszystą masę;
sypkie składniki wymieszać,przesiać i dodać do masy jajecznej - wymieszać łopatką (nie miksować),przelać do dużej tortownicy,piec w temp. ok. 170 stopni 30-35 min. (najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem),ostudzić w tortownicy.
WIŚNIE: (przygotować 24 h wcześniej!!!)
jeszcze zamrożone zasypać 0,5 szkl. cukru i zalać spirytusem;
po 24 h osączyć,spirytus z wiśni rozcieńczyć przegotowaną wodą w proporcji 1:2 i zostawić do nasączenia biszkoptu;
BITA ŚMIETANA:
śmietankę ubić na sztywną masę z cukrem i śmietan-fixem dodając olejek śmietankowy(2-3 krople);
MASA TRUSKAWKOWA:
truskawki rozmrozić i osączyć;
galaretki rozpuścić w 0,5 l wrzątku,schłodzić;
zmiksować truskawki i połączyć z tężejącą galaretką,można dosłodzić.
PRZYGOTOWANIE TORTU:
biszkopt przekroić na dwa blaty;
jeden blat dobrze nasączyć alkoholem,posmarować 3/4 śmietany i ułożyć wiśnie,przykryć drugim blatem;
znowu dobrze nasączyć biszkopt alkoholem i posmarować resztą śmietany;
wylać tężejącą masę truskawkową,wstawić na noc do lodówki.
UWAGI: radzę zrobić w tortownicy "komin" z papieru pergaminowego,który będzie dwukrotnie wyższy od brzegów tortownicy,inaczej tort się nie zmieści :))) {jest naprawdę wysoki!}
SMACZNEGO! ;)