Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ostatnio postanowiłam jednak nieco zmienić swoje upodobania i upiekłam pyszny tort Kinder Beuno, który swoim smakiem nawiązuje do znanych batoników. Jest to niestety tort czasochłonny, ale efekt tych prac zaskakuje w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Tort przekładany jest kremem budyniowym i powidłami. Wierzch i boki natomiast pokryte są kremem czekoladowym. Ciasto zaskakuje. Tort zachwycił moją rodzinne. Doskonała propozycja na spotkania rodzinne.
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 821
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1937
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 436
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 821
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1937
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 436
Składniki
Ciasto czekoladowe: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy partiami cukier. Miksujemy. Dodajemy żółtka. Miksujemy. Dodajemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Miksujemy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej i obsypanej bułką tartą tortownicy. Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. Studzimy. Ciasto dzielimy na trzy części. Krem budyniowy: 350 ml mleka wraz z cukrem zagotowujemy. W pozostałym mleku rozpuszczamy żółtka, mąkę i budyń waniliowy. Mieszankę dodajemy do gotującego się mleka. Gotujemy gęsty budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy partiami zimny budyń. Miksujemy. Krem czekoladowy: 350 ml mleka wraz z cukrem zagotowujemy. W pozostałym mleku rozpuszczamy żółtka, mąkę i budyń czekoladowy. Mieszankę dodajemy do gotującego się mleka. Gotujemy gęsty budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy partiami zimny budyń. Miksujemy. Nasączenie: Wodę i likier mieszamy. Blaty ciasta nasączamy. Smarujemy powidłami. Blaty ciasta przekładamy kremem budyniowym. Boki i wierzch ciasta smarujemy kremem czekoladowym. Dekorujemy batonikami. Tort chłodzimy w lodówce przez dwie godziny.
Zapraszam na mojego bloga !