Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tort makowo-serowy"
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 31002
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3676
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 5376
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 31002
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3676
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 5376
Składniki
Mak wypłucz starannie na sicie, przełóż do miski, a następnie zalej gorącym mlekiem (ok. pół litra). Pozostaw do przestudzenia. Ponownie przełóż na sitko i dokładnie osącz. Zimny mak zmiel dwukrotnie za pomocą malaksera lub maszynki do mięsa z gęstym sitkiem.
Jajka rozbij. Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z 20 dag cukru na puszystą masę. Dalej ucierając, wlej sok z połowy cytryny i kilka kropli aromatu migdałowego. Stopniowo dodawaj zmielony mak, bułkę tartą zmieszaną z 4 łyżkami pokruszonych herbatników i proszkiem do pieczenia, posiekane migdały oraz startą czekoladę. Na koniec wmieszaj ubite na sztywno białka.
Ciasto przełóż do prostokątnej blachy. Piecz 45 min w 170 st. Wystudź w formie, przekrój na 2 blaty. Schłodzoną kremówkę ubij z resztą cukru, połącz z mascarpone. Dodaj kilka kropli aromatu. Kremem przełóż i udekoruj blaty makowe. Tort obłóż plasterkami owoców.
12 porcji, czas ok. 75 min; porcja – 490 kcal, cena 2,30 złŹródło: Świat kobiety