Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 845
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5809
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9625
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 288
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 845
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5809
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9625
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 288
Składniki
Mak ugotuj na mleku. Odcedź. Trzykrotnie przekręć przez maszynkę
Żółtka oddziel od białek. Utrzyj z cukrem oraz cukrem waniliowym. Dodaj kogel-mogel do masy makowej.
Białka ubij na pianę. Delikatnie połącz z makiem oraz bułką tartą.
Okrągłą tortownicę o średnicy około 24 cm natłuść, obsyp lekko bułką tartą. Przełóż do niej masę biszkoptowo-makową. Wstaw do średnio nagrzanego piekarnika. Piecz 45-55 minut w temperaturze 170-180 stopni Celsjusza. l
Żółtka ubij na parze z cukrem pudrem. Zestaw miseczkę z palnika. Dalej ubijaj masę jajeczną, aż przestygnie.
Masło dobrze utrzyj. Połącz z wystudzonym koglem-moglem.
Kawę rozpuść w łyżce gorącej wody. Dodaj spirytus. Wystudź. Stopniowo i wolno połącz z masą maślano-jajeczną. l
Przygotuj syrop. Wodę zagotuj z cukrem. Przestudź. Wlej sok z cytryny oraz spirytus.
Upieczony, przestudzony biszkopt przekrój wzdłuż na dwie części. Nasącz połową syropu dolny krążek. Posmaruj go połową masy kawowej. Nakryj drugim krążkiem – nasącz go syropem. l
Pozostałym kremem posmaruj wierzch i boki tortu. Udekoruj orzechami