Do góry

Desery Przepis na:

Tort makowy

Tort makowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 48 Ocena: 78

Dodano:

Odsłon: 644

Dobry przepis na tort

Składniki

  • 20 dag maku
  • 2 szklanki mleka
  • 8 jaj
  • 20 dag cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 4 żółtka
  • 20 dag cukru pudru
  • 25 dag miękkiego masła
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 kieliszka spirytusu
  • szklanka wody
  • 10 dag cukru
  • kieliszek spirytusu
  • sok z cytryny
  • 5 dag posiekanych orzechów włoskich
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Tort makowy

Przygotowanie

  1. Mak ugotuj na mleku. Odcedź. Trzykrotnie przekręć przez maszynkę



  2. Żółtka oddziel od białek. Utrzyj z cukrem oraz cukrem waniliowym. Dodaj kogel-mogel do masy makowej.

  3. Białka ubij na pianę. Delikatnie połącz z makiem oraz bułką tartą.



  4. Okrągłą tortownicę o średnicy około 24 cm natłuść, obsyp lekko bułką tartą. Przełóż do niej masę biszkoptowo-makową. Wstaw do średnio nagrzanego piekarnika. Piecz 45-55 minut w temperaturze 170-180 stopni Celsjusza.


    l

  5. Żółtka ubij na parze z cukrem pudrem. Zestaw miseczkę z palnika. Dalej ubijaj masę jajeczną, aż przestygnie.


  6. Masło dobrze utrzyj. Połącz z wystudzonym koglem-moglem.

  7. Kawę rozpuść w łyżce gorącej wody. Dodaj spirytus. Wystudź. Stopniowo i wolno połącz z masą maślano-jajeczną.

    l

  8. Przygotuj syrop. Wodę zagotuj z cukrem. Przestudź. Wlej sok z cytryny oraz spirytus.


  9. Upieczony, przestudzony biszkopt przekrój wzdłuż na dwie części. Nasącz połową syropu dolny krążek. Posmaruj go połową masy kawowej. Nakryj drugim krążkiem – nasącz go syropem.

    l

  10. Pozostałym kremem posmaruj wierzch i boki tortu. Udekoruj orzechami

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń