Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14300
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19436
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13124
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1772
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14300
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19436
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13124
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1772
Składniki
Mak ugotuj na mleku. Odcedź. Trzykrotnie przekręć przez maszynkę
Żółtka oddziel od białek. Utrzyj z cukrem oraz cukrem waniliowym. Dodaj kogel-mogel do masy makowej.
Białka ubij na pianę. Delikatnie połącz z makiem oraz bułką tartą.
Okrągłą tortownicę o średnicy około 24 cm natłuść, obsyp lekko bułką tartą. Przełóż do niej masę biszkoptowo-makową. Wstaw do średnio nagrzanego piekarnika. Piecz 45-55 minut w temperaturze 170-180 stopni Celsjusza. l
Żółtka ubij na parze z cukrem pudrem. Zestaw miseczkę z palnika. Dalej ubijaj masę jajeczną, aż przestygnie.
Masło dobrze utrzyj. Połącz z wystudzonym koglem-moglem.
Kawę rozpuść w łyżce gorącej wody. Dodaj spirytus. Wystudź. Stopniowo i wolno połącz z masą maślano-jajeczną. l
Przygotuj syrop. Wodę zagotuj z cukrem. Przestudź. Wlej sok z cytryny oraz spirytus.
Upieczony, przestudzony biszkopt przekrój wzdłuż na dwie części. Nasącz połową syropu dolny krążek. Posmaruj go połową masy kawowej. Nakryj drugim krążkiem – nasącz go syropem. l
Pozostałym kremem posmaruj wierzch i boki tortu. Udekoruj orzechami