Do góry

Desery Przepis na:

Tort Mikołaja

Tort Mikołaja

Autor:

Przepisów i artykułów: 38 Ocena: 243

Dodano:

Odsłon: 834

Pyszny kolorowy tort. Zachwycimy nim najbliższych. Jest idealny na nadchodzące święta :)

Składniki

  • Biszkopty x4:
  • - 1 jajko
  • - 1 łyżka cukru
  • - 1 łyżka mąki tortowej
  • - 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem:
  • - 1 żółtko
  • - 1 szklanka mleka
  • - 1 budyń waniliowy
  • - 1 cukier waniliowy
  • - 1,5 łyżki cukru pudru
  • - 10 dag margaryny ,,Palma''/ ,, Kasia ''
  • - 1/4 szklanki advocatu
  • krem maślany:
  • - 200 g miękkiego masła 82%
  • - 165 g cukru pudru
  • - 3 łyżki zimnego mleka
  • - sok z cytryny do smaku
  • - barwnik spożywczy:czerwony
  • dodatkowo:
  • - cukrowe laski, lizaki
5-6 os. > 60 min trudne drogie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Biszkopty: Białko ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtko i chwilę ubijamy. Wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 16 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony studzimy. W ten sam sposób pieczemy jeszcze trzy biszkopty.

  2. Krem: Żółtko dokładnie mieszamy z pół szklanki mleka i budyniem. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym, wlewamy żółtko z budyniem przez gęste sitko. Mieszamy energicznie i gotujemy do zgęstnienia kremu. Krem dokładnie studzimy. Margarynę ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i dokładnie ucieramy. Następnie dodajemy po łyżce kremu i cały czas ucieramy, dodajemy stopniowo advocat, ucieramy na puszysty krem. Kremem przekładamy biszkopty i wstawiamy tort do lodówki na całą noc.

  3. Krem maślany: Masło ucieramy na puszystość (aż będzie białe) i następnie dodajemy pozostałe składniki przy tym dokładnie ucierając. Część kremu odkładamy. Resztę mieszamy z barwnikiem. Biały krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wkładamy na 2 minutki do lodówki. Czerwonym kremem smarujemy boki i wierzch tortu.

  4. Dekoracja: Na torcie wyciskamy rozetki. Część lasek kruszymy i obsypujemy boki tortu i dajemy trochę na środek tortu. Pozostałymi laskami i lizakiem dekorujemy tort. Gotowe!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń