Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto szybkie w przygotowaniu, ok.1 godziny. RADA: Jeżeli nie mamy czasu na wypieki kupujemy gotowe spody biszkoptowe. Czasami tak robię i wychodzi równie pysznie. W takim przypadku nalezy nasączyć je większą ilością płynu( np. herbaty).
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10700
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 917
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9142
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10700
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 917
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9142
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Składniki
Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st. C( piekarnik z termoobiegiem do temp. 170 st. C, piekarnik gazowy na stopień 2-3). Tortownicę wyłożyć papierem pergaminowym. Jajka rozdzielić ( żółtka od białek). Żółtka utrzeć na puszysty krem z cukrem( 150g).
Makę połączyć z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, wsypać do żółtek i nadal ucierać.
Na sztywno ubić pianę z białek( bez dodatku cukru!!!)
Porcjami dodawać pianę z białek, ostrożnie przemieszać.
Ciasto przełożyć do formy i piec ok. 30 minut.
Ciasto wyjąć, wystudzić, przekroiić na pół( w poprzek) na dwa krążki. Dookoła jednego krążka odkroić brzeg o grubości 2 cm.
Syrop z malin wymieszać ze 100 ml wody. Przygotowaną mieszanką nasączyć oba krążki ciasta. Zamiast syropu można użyć herbaty w tym wypadku przegotować wodę i do kubka wlać 3/4 i zaparzyć tak, aby była strasznie mocna.
Około 1/3 twarogu wymieszać z konfiturą morelową. Pozostały twaróg połączyć z konfiturą truskawkową. Większy krążek ciasta posmarować kremem truskawkowym, przykryć mniejszym krążkiem i posmarować kremem morelowym.
Truskawki umyć, oczyścić z szypułek, pokroić na ćwiarteczki. Kiwi obrać pokroić na ósemki lub ćwiartki jak kto woli. Jeżeli mamy ananasa( owoc ) obrać, usunąć zdrzewiały środek i pokroić w okręgi, te zaś pokroić na małe kawałeczki. Jeżeli mamy ananasa z puszki to wyciągnąć( można kupić od razu pokrojone na kawałki) a jeżeli kupimy okręgi to pokroić je na kawałki.
Owocami obłożyć tort w jaki tylko chcecie wzór, przekroić na 12-14 kawałków i podawać.
Smacznego !!!