Do góry

Desery Przepis na:

Tort owocowy z bitą śmietaną

Tort owocowy z bitą śmietaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 45

Dodano:

Odsłon: 457

Łatwy i smaczny tort urodzinowy, który upiekłam na 60-tkę mojej mamy. Wbrew pozorom nie jest czasochłonny, a prezentuje się i smakuje naprawdę dobrze :)

Składniki

  • Ciasto biszkoptowe białe
  • 6 jajek rozmiaru M
  • 6 czubatych łyżek drobnego cukru
  • Cukier wanilinowy
  • 5 łyżek mąki tortowej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka oleju
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Ciasto biszkoptowe ciemne
  • 3 jajka rozmiaru M
  • 3 łyżki cukru
  • łyżka mąki tortowej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • Kakao, 1 czubata łyżka
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka oleju
  • Masa śmietankowa:
  • śmietana 36% 750 ml (ja użyłam 500ml 36% i 250 ml 30%, też wyjdzie)
  • serek mascarpone 500g
  • niepełna szklanka (o pojemności 250ml) cukru pudru
  • Cukier wanilinowy
  • Do dekoracji:
  • pokruszona beza, garść
  • Płatki migdałowe, opakowanie 150g
  • brzoskwinie w syropie, puszka
  • Truskawki
  • Wódka, kilka łyżek
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Tort owocowy z bitą śmietaną

Przygotowanie

  1. Ciasto jasne (składniki muszą być w temperaturze pokojowej)
    Całe jajka ubić z cukrami na puszystą, gęstą masę (ok 15 min ubijania), aż wzorki na powierzchni będą wyraźne i utrzymają się przynajmniej kilka sekund. Dodać olej, zmiksować krótko do połączenia. Obie mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia, delikatnie kilkunastoma ruchami wmieszać za pomocą łopatki do ubitych jajek. Formę 24-26 cm średnicy wyłożyć papierem do pieczenia, spód lekko posmarować masłem. Boków nie smarować. Przelane ciasto delikatnie wyrównać, piec około 35-40 min w 170 stopniach, do suchego patyczka. Piekarnika podczas pieczenia nie otwieramy przynajmniej 30 min. Dopiero po tym czasie można sprawdzić stopień upieczenia.
    Po upieczeniu upuścić gorącą formę z wysokości 30-40 cm na podłogę. Zostawić do całkowitego wystygnięcia zanim wyjmiemy ciasto z formy.

  2. Ciasto ciemne
    Analogicznie jak ciasto jasne, tylko pieczemy ok.25-30 min.

  3. Ubijamy zimną śmietanę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym aż zgęstnieje. Dodajemy zimny serek mascarpone w 2-3 porcjach, za każdym razem miksujemy krótko na niskich obrotach tylko do połączenia go ze śmietaną.

  4. Biały biszkopt przecinamy na pół. Odkładamy 2-3 połówki brzoskwiń i kilka truskawek do dekoracji wierzchu ciasta. Resztę owoców kroimy w grubsze kawałki, małe truskawki zostawić można w całości.
    Kruszymy bezę w woreczku, na suchej patelni prażymy migdały na złoty kolor i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

    Jeden biały blat nasączamy zalewą z brzoskwiń zmieszaną z wódką (wódkę można pominąć). Wykładamy 1/3 kremu, układamy na wierzchu truskawki. Przykrywamy ciemnym blatem, lekko dociskamy, nasączamy, wykładamy 1/3 kremu, układamy posiekane brzoskwinie. Układamy drugą połowę białego blatu, dociskamy, nasączamy, wykładamy 1/3 masy, smarujemy w miarę równo boki i wierzch tortu. Dekorujemy zimnymi płatkami, pokruszoną bezą i owocami. Tort musi postać kilka godzin w lodówce przed podaniem. Smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń