Do góry

Desery Przepis na:

Tort " LALECZKA"

Tort  LALECZKA

Autor:

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 86

Dodano:

Odsłon: 252

Torcik urodzinowo-imieninowy dla dziewczynki z laleczka w dekoracji. Tart z bardzo delikatnego biszkopta. z masą mocno owocowa, /truskawkowa i borówkowa / Bardzo łatwy w wykonaniu.

Składniki

  • biszkopty :
  • 2 szklanki mąki 9 jajek , 1,1/2 szklanki cukru pudru, 2 małe płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • MASY :
  • 150 g. truskawek / śwież lub mrożone
  • 100 g. jagody leśnej /borówki/
  • 120 g cukru
  • sok z dużej cytryny , lub 3 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 200 ml. wody
  • 1 litr śmietana kremowa 30%
  • 1 cuk . waniliowy
  • barwnik spożywczy w-g uznania
  • 30g zelatyny
  • Do ponczu : 2 szklanki letniej wody . łyżka cukru
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. PRZYGOTUJ : Dużą miskę , małą miseczkę , 2 tortownice - 20 cm. i 22 cm łopatkę , lub dużą łyżkę drewnianą . dlugi ostry nóż ,papier do pieczenia, dwa małe garnki

    biszkopt:
    Po dokładnym umyciu jajek , oddzielamy białka do miski , a żółtka do drugiej mniejszej ,jaka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cuk. puder po trochu , cały czas ubijając mocna prawie tak jak na bezy. Odstawiamy , a do żółtek wsypujemy proszek do pieczenia i ucieramy na jednolitą masę . Łączymy w misce z ubitymi białkami ,łopatka po woli na jednolitą masę , wsypujemy mąkę i dalej dokładnie mieszamy, masa ma być jednolita i ma nie z rzednąć , bo biszkopt będzie twardy.
    p.s. Jeżeli będzie problem z jego wykonanie to zapraszam na moją str.: www.smaker..pl w zakładce "PRZEPISY EDIEGO"

    Przygotowaną masę wyłóż do wcześniej przygotowanych tortownic .
    wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 c , na około 30 min,
    Jeżeli biszkopty zbyt wyrosną i będą nie równe to wyjmując z piekarnika natychmiast odwróć je do góry dnem i dociskaj ręka do stołu , aż będą ładne i równe przez kilka sekund . Natychmiast odwróć i odstaw do wystygnięcia.


  2. MASY :
    OWOCE KAŻDY OSOBNO:
    1/ truskawkę / jeśli jest świeża / umyj , oczyść i wstaw do garnka cukrem , dodaj połowę kw. cytrynowego , lub cytryny , zagotuj z połową wody.
    Odstaw do wystygnięcia .

    2/ Jagody umyj /jeżeli są świeże/ wsyp do drugiego garnka, zasyp cukrem i kwaskiem cytr. lub cytryna , zalej reszta wody i zagotuj ,. Odstaw do wystygnięcia .

    Teraz ubij śmietankę z cukrem i cukr. waniliowym, na sztywno. odstaw.
    Przygotuj wystudzone biszkopty:
    Każdy przekrój , by powstało po trzy krążki z każdego
    Rozpuść w kąpieli wodne żelatynę , dzieląc ja na dwie równe częsci .Każdą częsc rozpuszczaj osobno przed jej połączeniem z przygotowaną i ostudzoną masą , Ciepła żelatynę wlej do masy dokładnie wymieszaj i włóż połowę ubitej śmietanki/ wcześnie z całości odłóż do dekoracji około 250g.. Wymieszaj dokładnie . Jeśli wyczujesz ,że masa zaczyna tężeć to wykładaj na wcześniej przekrojonego biszkopta. Każdy krążek przed masą nasącz ponczem. i przekładaj krążki biszkoptów , zaczynając od większego ,na przemian raz jedną , raz drugą masą , kładąc je jeden na drugim. Odkładamy na kilka min. do zastygnięcia .

  3. DEKORACJA ;
    Śmietankę pozostawioną do dekoracji włóż do dwóch miseczek - 1/3 i do drugiej 2/3 , do tej większej dodaj ulubiony kolor i wykonaj w/g zdjęcia , lub własnej koncepcji . / tu masz pole do popisu .

    Zastygły biszkopt z masami stawiamy na stole i ostrym nożem wykrawamy coś na kształt dzwonu . na jego górnej cześci wykrawamy okrągły otwór , do którego wsuwamy laleczkę .
    Z czekolady robimy dowolny napis .

    ŻYCZĘ POWODZENIA I SMACZNEGO !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 27 grudnia 2017 No jakbym miał jakieś deja-vu xD
Parę miechów temu był podobny torcik u mojej chrześnicy, też Wiktorii :)

Może nie taki idealny, ale to już 5 lat jej minęło ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń