Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tort różowy"
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34163
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1368
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34163
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1368
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Składniki
Białka ze szczyptą soli ubić mikserem, porcjami dosypując cukier i cukier wanilinowy. Kiedy piana będzie już sztywna i lśniąca, ubijając, kolejno dodawać żółtka.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać wraz z proszkiem do pieczenia. Wsypać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać ciasto łyżką.
Tortownicę (śr. 18 cm) wyłożyć pergaminem. Napełnić ciastem, plastikową łopatką wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 30 minut.
Biszkopt odstawić do wystudzenia. Potem rozkroić na trzy blaty. Konfiturę podgrzać, przetrzeć przez sitko, przełożyć nią biszkoptowe blaty.
Twaróg utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Wymieszać ją z buraczanym sokiem. Wierzch i boki tortu posmarować serowym kremem. Tort wstawić do lodówki na godzinę.
Truskawki opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, ponabijać na długie drewniane patyczki. Wbić je w tort tuż przed podaniem.
Czas przygotowania: około 50 minut (bez czasu chłodzenia)Źródło: Życie na gorąco