Do góry

Desery Przepis na:

Tort szwarcwaldzki

Tort szwarcwaldzki

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28012

Dodano:

Odsłon: 237

Smaczny pomysł na "Tort szwarcwaldzki"

Składniki

  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 6 jajek
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 150 g cukru
  • aromat waniliowy
  • 150 g masła
  • łyżeczka proszku do piecz
  • 100 ml wiśniówki. Przełożenie:
  • 3 szkl. zimnej kremówki
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • łyżka cukru waniliowego
  • 500 g drylowanych mrożonych wiśni + 2 łyżki cukru kryształu (mogą być wiśnie z syropu – wtedy ich nie gotuj)
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Tort szwarcwaldzki

Przygotowanie

  1. Wiśnie zalej pół szkl. wrzątku, gotuj chwilę z cukrem, ostudź, odcedź. Żelatynę rozpuść w małej ilości gorącej wody. Czekoladę grubo zetrzyj, 1/3 włóż do lodówki, resztę rozpuść. Masło utrzyj z żółtkami i cukrem. Dodaj czekoladę, aromat, obie mąki, proszek i ubite białka.

  2. Upiecz w tortownicy 24 cm lub prostokątnej blasze w 180°C (ok. 45 min). Ostudź, pokrój na blaty, nasącz wiśniówką z 1/2 szkl. wody.

  3. Śmietanę ubij z cukrem (pudrem i wanil.), dodaj żelatynę. Na 1 blacie ciasta rozłóż wiśnie i śmietanę, nakryj drugim. Tort posmaruj śmietaną, ozdób czekoladą i wiśniami.

  4. Pyszny tort Czarny las prawdopodobnie stworzył cukiernik Erwin Hildenbrand z Café Walz w Tybindze w 1930 r.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń