Do góry

Desery Przepis na:

Truskawki w śmietanie – ciasto

Truskawki w śmietanie – ciasto

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 4400

Dodano:

Odsłon: 15169

Truskawki w śmietanie to pyszne ciasto z truskawkami, masą śmietankowo-serową na spodzie maślanym. Jest bardzo lekkie i z pewnością posmakuje każdemu miłośnikowi truskawek. Zrobiłam to ciasto na spodzie maślanym a nie tradycyjnym biszkoptowym. Spód jest bardzo stabilny i niesamowicie smaczny. Pięknie komponuje z sezonowymi owocami.

Składniki

  • Na spód maślany:
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 dkg masła
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki maślanki
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • ekstrakt waniliowy
  • szczypta soli
  • Na krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietanki 30 %
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Mus truskawkowy:
  • 60 dkg truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Truskawki w śmietanie – ciasto

Przygotowanie

  1. Miałam blaszkę o wymiarach 21×24 cm.

  2. Upiekłam spód maślany
    Wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Masło, cukier i jajko utarłam na puszystą masę. Dodałam przesianą mąkę, sól i proszek do pieczenia. Na koniec ekstrakt waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszałam i przełożyłam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam na złoty kolor ok. 25 minut w 180 stopniach.

  3. Zrobiłam krem
    Śmietankę, mascarpone, cukier puder ubiłam na sztywną masę. Ubiłam wszystko razem. Na koniec dodałam ekstrakt waniliowy.
    Gotową masę wyłożyłam na ostudzony spód.

  4. Przygotowałam mus truskawkowy
    Truskawki rozdrobiłam za pomocą blendera. Galaretki rozpuściłam w 1,5 szklanki gorącej wody i połączyłam z truskawkami. Wstawiłam mus do lodówki i chłodziłam do momentu aż zaczął tężeć.
    Wylałam tężejący mus na masę śmietankowo-serową. Wstawiłam do lodówki. Kroiłam dopiero jak ciasto całkowicie stężało.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń