Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Truskawki w śmietanie to pyszne ciasto z truskawkami, masą śmietankowo-serową na spodzie maślanym. Jest bardzo lekkie i z pewnością posmakuje każdemu miłośnikowi truskawek. Zrobiłam to ciasto na spodzie maślanym a nie tradycyjnym biszkoptowym. Spód jest bardzo stabilny i niesamowicie smaczny. Pięknie komponuje z sezonowymi owocami.
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 22100
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9561
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2098
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4100
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 733
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 371
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 22100
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9561
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2098
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4100
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 733
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 371
Składniki
Miałam blaszkę o wymiarach 21×24 cm.
Upiekłam spód maślany Wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Masło, cukier i jajko utarłam na puszystą masę. Dodałam przesianą mąkę, sól i proszek do pieczenia. Na koniec ekstrakt waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszałam i przełożyłam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam na złoty kolor ok. 25 minut w 180 stopniach.
Zrobiłam krem Śmietankę, mascarpone, cukier puder ubiłam na sztywną masę. Ubiłam wszystko razem. Na koniec dodałam ekstrakt waniliowy. Gotową masę wyłożyłam na ostudzony spód.
Przygotowałam mus truskawkowy Truskawki rozdrobiłam za pomocą blendera. Galaretki rozpuściłam w 1,5 szklanki gorącej wody i połączyłam z truskawkami. Wstawiłam mus do lodówki i chłodziłam do momentu aż zaczął tężeć. Wylałam tężejący mus na masę śmietankowo-serową. Wstawiłam do lodówki. Kroiłam dopiero jak ciasto całkowicie stężało.