Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Truskawkowa chmurka to ciasto powszechnie znane, spotykane jednak częściej w wersji z malinami. Osobiście maliny wolę prosto z krzaka a za przetworzonymi nie przepadam. Zrobiłam w takim razie to ciasto z truskawkami.
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 5299
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 302
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13387
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2662
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 5299
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 302
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13387
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2662
Składniki
Przygotowałam ciasto Wszystkie składniki na ciasto zagniotłam, uformowałam kulę i włożyłam do zamrażalki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie Wyjęłam ciasto, rozwałkowałam cienko i włożyłam do blachy do pieczenia 24×35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i nakłułam widelcem. Piekłam ok. 20 minut w 180 stopniach. Ciasto po upieczeniu wyjęłam z piekarnika i ostudziłam.
Upiekłam bezę Białka ubiłam na sztywną pianę i po łyżce dodawałam cukier. Na koniec dodałam mąkę ziemniaczaną. Dużą blachę z piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia. Blaszkę z upieczonym ciastem położyłam na papierze i odrysowałam brzegi blaszki. Zdjęłam blaszkę a w to odrysowane miejsce wyłożyłam ubite białka. Rozprowadziłam masę dokładnie i oprószyłam płatkami migdałów. Piekłam bezę w 140 stopniach przy zamkniętych drzwiczkach przez 1 godzinę. po tym czasie otworzyłam piekarnik i nie wyłączając go suszyłam bezę ok. 20 minut. Wyłączyłam piekarnik i trzymałam bezę do ostudzenia.
Zrobiłam galaretkę truskawkową Miałam opakowanie o pojemności 1 l zblendowanych truskawek. Rozmroziłam. W 1,5 szklanki gorącej wody rozpuściłam galaretki. Chwilkę musiałam mieszać, by się rozpuściły. Jeśli nie chcą się szybko rozpuścić to wystarczy wstawić pojemnik z wodą i galaretkami do gorącej wody i wtedy przyspieszy się proces rozpuszczania. Wlałam galaretki do truskawek i energicznie wymieszałam. Wylałam na kruchy spód.
Zrobiłam krem Mascarpone rozwierciłam w misce, dolałam śmietankę, dosypałam cukier puder i ekstrakt wanilinowy. Uwierciłam na sztywną masę. Wyłożyłam na galaretkę truskawkową.
Przykryłam ciasto bezą Na masę mascarpone wyłożyłam wcześniej upieczoną bezę. Delikatnie przycisnęłam blat bezowy do masy. Wstawiłam do lodówki.