Do góry

Desery Przepis na:

Truskawkowa chmurka

Truskawkowa chmurka

Autor:

Przepisów i artykułów: 251 Ocena: 4358

Dodano:

Odsłon: 15419

Truskawkowa chmurka to ciasto powszechnie znane, spotykane jednak częściej w wersji z malinami. Osobiście maliny wolę prosto z krzaka a za przetworzonymi nie przepadam. Zrobiłam w takim razie to ciasto z truskawkami.

Składniki

  • Na spód:
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii albo pół opakowania cukru wanilinowego 8g
  • 15 dkg mąki pszennej
  • 10 dkg masła
  • Na galaretkę:
  • 1 l zblendowanych truskawek
  • 3 opakowania galaretki truskawkowej
  • 1,5 szklanki gorącej wody
  • Na krem:
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 25 dkg serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Na bezę:
  • 3 białka
  • 15 dkg cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • płatki migdałów
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Truskawkowa chmurka

Przygotowanie

  1. Przygotowałam ciasto
    Wszystkie składniki na ciasto zagniotłam, uformowałam kulę i włożyłam do zamrażalki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie Wyjęłam ciasto, rozwałkowałam cienko i włożyłam do blachy do pieczenia 24×35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i nakłułam widelcem. Piekłam ok. 20 minut w 180 stopniach. Ciasto po upieczeniu wyjęłam z piekarnika i ostudziłam.

  2. Upiekłam bezę
    Białka ubiłam na sztywną pianę i po łyżce dodawałam cukier. Na koniec dodałam mąkę ziemniaczaną.
    Dużą blachę z piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia. Blaszkę z upieczonym ciastem położyłam na papierze i odrysowałam brzegi blaszki. Zdjęłam blaszkę a w to odrysowane miejsce wyłożyłam ubite białka. Rozprowadziłam masę dokładnie i oprószyłam płatkami migdałów. Piekłam bezę w 140 stopniach przy zamkniętych drzwiczkach przez 1 godzinę. po tym czasie otworzyłam piekarnik i nie wyłączając go suszyłam bezę ok. 20 minut. Wyłączyłam piekarnik i trzymałam bezę do ostudzenia.

  3. Zrobiłam galaretkę truskawkową
    Miałam opakowanie o pojemności 1 l zblendowanych truskawek. Rozmroziłam.
    W 1,5 szklanki gorącej wody rozpuściłam galaretki. Chwilkę musiałam mieszać, by się rozpuściły. Jeśli nie chcą się szybko rozpuścić to wystarczy wstawić pojemnik z wodą i galaretkami do gorącej wody i wtedy przyspieszy się proces rozpuszczania.
    Wlałam galaretki do truskawek i energicznie wymieszałam. Wylałam na kruchy spód.

  4. Zrobiłam krem
    Mascarpone rozwierciłam w misce, dolałam śmietankę, dosypałam cukier puder i ekstrakt wanilinowy. Uwierciłam na sztywną masę. Wyłożyłam na galaretkę truskawkową.

  5. Przykryłam ciasto bezą
    Na masę mascarpone wyłożyłam wcześniej upieczoną bezę. Delikatnie przycisnęłam blat bezowy do masy. Wstawiłam do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 19 kwietnia Wyglada lepiej niz z niejednej cukierni!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 16 kwietnia Teraz to ja już nie zasnę!!! Tak się kończy wchodzenie na noc na Smakera! Pyszne ciasto:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń