Do góry

Desery Przepis na:

Truskawkowe tiramisu

Truskawkowe tiramisu

Autor:

Przepisów i artykułów: 196 Ocena: 998

Dodano:

Odsłon: 3755

Jest to przepis bardzo łatwy i zarazem szybki. Przywołuje na myśl wspomnienie słonecznego lata i smak świeżych owoców. Truskawki w tym przepisie odgrywają kluczową rolę. Nadają ciastu słodkości i wyrazistości. Poza sezonem w tego typu deserach można użyć dżemu truskawkowego.

Składniki

  • serek mascarpone 400 g
  • biszkopty Wrocławskie 300 g
  • dżem truskawkowy 250 g
  • truskawki 120 g
  • Cukier puder 120 g
  • woda 50 ml
  • kawa rozpuszczalna 20 g
  • likier migdałowy 20 ml
  • żółtka 2 szt.
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Truskawki myjemy lub rozmrażamy(jeśli używamy mrożonych). Kroimy na podłużne plastry. Serek macarpone ucieramy z żółtkami i cukrem pudrem. Kawę rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Studzimy. Dodajemy likier migdałowy. Biszkopty maczamy chwilę w kawie i umieszczamy w podłużnym żaroodpornym naczyniu. Na biszkoptach smarujemy dżem truskawkowy oraz układamy plastry truskawek. Na truskawkach smarujemy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy biszkopty i truskawki. Ponownie na truskawkach układamy kolejną warstwę kremu. Na kremie układamy ostatnią warstwę biszkoptów. Na biszkoptach smarujemy ostatnią warstwę kremu i układamy truskawki. Chłodzimy w lodówce przez co najmniej dwie godziny, a najlepiej przez całą noc.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń