Do góry

Desery Przepis na:

Truskawkowy Rarytas

Truskawkowy Rarytas

Autor:

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 85

Dodano:

Odsłon: 3720

Pyszne ciasto, polecam do wypróbowania. :]

Składniki

  • 8 jaj
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 dkg truskawek ( mogą być mrożone)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 kostka masła
  • 2 jaja
  • 4 łyżki cukru
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 3 łyżki mleka
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotować biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, stopniowo (po 1 łyżce) dodawać cukier i 2 łyżki wody, cały czas ubijając. Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund.Mąki z proszkiem wymieszać, przesiać do puszystej masy jajecznej. Delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 40 min w 180º C.

  2. Krem truskawkowy: Truskawki zblenderować z 3 łyżkami cukru. Dodać 1 budyń śmietankowy. Wszystko zagotować i ostudzić. jaja ubić na pianę , pod koniec dodając 4 łyżki cukru. Masło utrzeć i dodawać po łyżce masę jajeczną, później po łyżce zimną masę budyniową. Krem podzielić na 2 części. Biszkopt przekroić na pół i ułożyć masę jak na zdjęciu po środku i u góry ciasta.

  3. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka. Poczekać aż ostygnie i popisać ciasto u góry. Smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń