Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ucieraniec z kremem jogurtowym"
Istnieje wiele sposobów na podanie kurczaka, innych niż kotlety. Poniżej pomy...
Odsłon: 332
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 2282
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 387
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 125
Istnieje wiele sposobów na podanie kurczaka, innych niż kotlety. Poniżej pomy...
Odsłon: 332
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 2282
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 387
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 125
Składniki
Rabarbar oczyścić, pokroić na ukośne kawałki o dł. 1 cm. Masło utrzeć z 25 dag cukru. Stale ucierając, kolejno wbijać jajka. Następnie małymi porcjami dosypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Na koniec wlać mleko i dobrze wymieszać. Blachę (32x39 cm) posmarować tłuszczem, oprószyć mąką. Przelać ciasto. Odłożyć ok. 15 dag rabarbaru. Resztę rabarbaru rozłożyć na cieście, lekko wciskając do środka. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 35-40 minut. Wystudzić.
W garnku zagotować 200 ml wody z dodatkiem 15 dag cukru. Wrzucić odłożony rabarbar. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować pod przykryciem 2-3 minuty. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę malinową i, mieszając, dokładnie rozpuścić. Odstawić do wystudzenia. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody i odstawić, by spęczniała.
Spęczniałą żelatynę rozpuścić, podgrzewając na małym płomieniu. Jogurt utrzeć z resztą cukru. Ostrożnie połączyć z żelatyną. Śmietanę kremową ubić na sztywno, dodać do masy jogurtowej. Delikatnie wymieszać. Krem rozsmarować na wystudzonym cieście.
Łyżeczką do herbaty nakładać na krem małe porcje masy rabarbarowej, delikatnie zamieszać widelcem, aby powstał marmurkowy wzorek. Ciasto wstawić na 3 godziny do lodówki do stężenia.
Czas przygotowania: około 90 minut (bez czasu chłodzenia)Źródło: Życie na gorąco