Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ucieraniec z kremem jogurtowym"
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 253
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 525
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 978
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 261
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 253
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 525
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 978
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 261
Składniki
Rabarbar oczyścić, pokroić na ukośne kawałki o dł. 1 cm. Masło utrzeć z 25 dag cukru. Stale ucierając, kolejno wbijać jajka. Następnie małymi porcjami dosypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Na koniec wlać mleko i dobrze wymieszać. Blachę (32x39 cm) posmarować tłuszczem, oprószyć mąką. Przelać ciasto. Odłożyć ok. 15 dag rabarbaru. Resztę rabarbaru rozłożyć na cieście, lekko wciskając do środka. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 35-40 minut. Wystudzić.
W garnku zagotować 200 ml wody z dodatkiem 15 dag cukru. Wrzucić odłożony rabarbar. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować pod przykryciem 2-3 minuty. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę malinową i, mieszając, dokładnie rozpuścić. Odstawić do wystudzenia. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody i odstawić, by spęczniała.
Spęczniałą żelatynę rozpuścić, podgrzewając na małym płomieniu. Jogurt utrzeć z resztą cukru. Ostrożnie połączyć z żelatyną. Śmietanę kremową ubić na sztywno, dodać do masy jogurtowej. Delikatnie wymieszać. Krem rozsmarować na wystudzonym cieście.
Łyżeczką do herbaty nakładać na krem małe porcje masy rabarbarowej, delikatnie zamieszać widelcem, aby powstał marmurkowy wzorek. Ciasto wstawić na 3 godziny do lodówki do stężenia.
Czas przygotowania: około 90 minut (bez czasu chłodzenia)Źródło: Życie na gorąco