Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ucieraniec z marchwią i bakaliami"
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22568
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14883
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4678
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44502
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 624
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 639
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22568
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14883
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4678
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44502
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 624
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 639
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 90 minut.
Marchew obrać, drobno zetrzeć na tarce, skropić sokiem wyciśniętym z 1 cytryny. Masło utrzeć z 25 dag cukru i 1 cukrem wanilinowym. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbijać jajka i ucierać mikserem. Dołożyć 25 dag startej marchwi oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami. Dobrze wymieszać.
Blachę (30x40 cm) posmarować tłuszczem. Na spodzie rozsmarować przygotowane ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 35-40 minut.
Na mocno rozgrzanej patelni stopić 5 dag cukru. Powstały karmel wymieszać z resztą marchwi i posiekanymi migdałami. Mieszając, smażyć jeszcze 2 minuty na małym płomieniu. Masę zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia.
Chudy i tłusty twaróg wymieszać z resztą cukru i cukrem wanilinowym. Wlać sok wyciśnięty z drugiej cytryny i wymieszać. Krem rozsmarować na wierzchu wystudzonego placka. Ciasto pokroić na porcje. Każdą udekorować kopczykami marchewki w karmelu i posiekanymi pistacjami.Źródło: Życie na gorąco