Desery Przepis na:
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie ciasta: Jajka z cukrem ubijać na parze przez 15min. Dodać sodę, kakao i miód. Wsypać połowę mąki i wymieszać na gładką masę. Następnie wsypać resztę mąki i zagnieść ciasto. Podzielić na 5-6 równych części.Wałkować placki na blachę wielkości około 20x30cm i piec kolejno w piekarniku rozgrzanym do 175 st.Placki wystudzić.
Przygotowanie kremu: Mleko wlać do garnka odlewając 1/2 szklanki. Mąkę pszenną i ziemniaczaną , jajka i obydwa cukry wymieszać na gładką masę. Dodać odlane wcześniej mleko, wymieszać i wlać do gotującego się w garnku mleka.Budyń wystudzić i zimny dodawać porcjami do zmiksowanego masła. Ja dodaję jeszcze kilka kropel aromatu rumowego.Gotowym kremem przekładamy placki i dowolnie dekorujemy. źródło podaje, że Ukrainkę smarujemy na wierzchu kremem i tarkujemy na to jeden z placków upieczonych wcześniej. Moje ozdoby to bardziej takie małe torciki :) Ciasto szczelnie zawiązać w reklamówce i wstawić do lodówki na conajmniej 24 godziny! Smacznego
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

ggosienka68 12 maja 2014Zgłoś do usunięcia
Czy z tych składników na pewno wyjdzie ciasto ze zdjęcia ?4 Kto głosował? | Odpowiedz