Do góry

Desery Przepis na:

Ukrainka

Ukrainka

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 43

Dodano:

Odsłon: 1844

pyszne ciasto

Składniki

  • Ciasto: 3 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 łyżka sody
  • 3 łyżki miodu prawdziwego
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • Krem: 1 litr mleka
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ukrainka

Przygotowanie

  1. Przygotowanie ciasta: Jajka z cukrem ubijać na parze przez 15min. Dodać sodę, kakao i miód. Wsypać połowę mąki i wymieszać na gładką masę. Następnie wsypać resztę mąki i zagnieść ciasto. Podzielić na 5-6 równych części.Wałkować placki na blachę wielkości około 20x30cm i piec kolejno w piekarniku rozgrzanym do 175 st.Placki wystudzić.

  2. Przygotowanie kremu: Mleko wlać do garnka odlewając 1/2 szklanki. Mąkę pszenną i ziemniaczaną , jajka i obydwa cukry wymieszać na gładką masę. Dodać odlane wcześniej mleko, wymieszać i wlać do gotującego się w garnku mleka.Budyń wystudzić i zimny dodawać porcjami do zmiksowanego masła. Ja dodaję jeszcze kilka kropel aromatu rumowego.Gotowym kremem przekładamy placki i dowolnie dekorujemy. źródło podaje, że Ukrainkę smarujemy na wierzchu kremem i tarkujemy na to jeden z placków upieczonych wcześniej. Moje ozdoby to bardziej takie małe torciki :) Ciasto szczelnie zawiązać w reklamówce i wstawić do lodówki na conajmniej 24 godziny! Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ggosienka68 12 maja 2014 Czy z tych składników na pewno wyjdzie ciasto ze zdjęcia ?

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń