Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 155
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3864
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 291
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 553
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 155
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3864
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 291
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 553
Składniki
Przygotowanie ciasta: Jajka z cukrem ubijać na parze przez 15min. Dodać sodę, kakao i miód. Wsypać połowę mąki i wymieszać na gładką masę. Następnie wsypać resztę mąki i zagnieść ciasto. Podzielić na 5-6 równych części.Wałkować placki na blachę wielkości około 20x30cm i piec kolejno w piekarniku rozgrzanym do 175 st.Placki wystudzić.
Przygotowanie kremu: Mleko wlać do garnka odlewając 1/2 szklanki. Mąkę pszenną i ziemniaczaną , jajka i obydwa cukry wymieszać na gładką masę. Dodać odlane wcześniej mleko, wymieszać i wlać do gotującego się w garnku mleka.Budyń wystudzić i zimny dodawać porcjami do zmiksowanego masła. Ja dodaję jeszcze kilka kropel aromatu rumowego.Gotowym kremem przekładamy placki i dowolnie dekorujemy. źródło podaje, że Ukrainkę smarujemy na wierzchu kremem i tarkujemy na to jeden z placków upieczonych wcześniej. Moje ozdoby to bardziej takie małe torciki :) Ciasto szczelnie zawiązać w reklamówce i wstawić do lodówki na conajmniej 24 godziny! Smacznego