Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7818
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2951
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1237
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1198
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7818
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2951
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1237
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1198
Składniki
Przygotowanie ciasta: Jajka z cukrem ubijać na parze przez 15min. Dodać sodę, kakao i miód. Wsypać połowę mąki i wymieszać na gładką masę. Następnie wsypać resztę mąki i zagnieść ciasto. Podzielić na 5-6 równych części.Wałkować placki na blachę wielkości około 20x30cm i piec kolejno w piekarniku rozgrzanym do 175 st.Placki wystudzić.
Przygotowanie kremu: Mleko wlać do garnka odlewając 1/2 szklanki. Mąkę pszenną i ziemniaczaną , jajka i obydwa cukry wymieszać na gładką masę. Dodać odlane wcześniej mleko, wymieszać i wlać do gotującego się w garnku mleka.Budyń wystudzić i zimny dodawać porcjami do zmiksowanego masła. Ja dodaję jeszcze kilka kropel aromatu rumowego.Gotowym kremem przekładamy placki i dowolnie dekorujemy. źródło podaje, że Ukrainkę smarujemy na wierzchu kremem i tarkujemy na to jeden z placków upieczonych wcześniej. Moje ozdoby to bardziej takie małe torciki :) Ciasto szczelnie zawiązać w reklamówce i wstawić do lodówki na conajmniej 24 godziny! Smacznego