Do góry

Desery Przepis na:

Wafle kajmakowe

Wafle kajmakowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 270 Ocena: 1603

Dodano:

Odsłon: 2507

Oprócz tego, że wafle kajmakowe są szybkie i smaczne, to samą masę kajmakową przygotowuje się dosyć łatwo. Główną bazą do tych pysznych słodkości jest mleko skondensowane. Drugą zaletą wafli kajmakowych jest to, iż składniki na te wafelki są dostępne praktyczne w każdym sklepie.

Składniki

  • mleko skondensowane 400 ml
  • mielone orzechy 120 g
  • czekolada biała 100 g
  • masło 75 g
  • paczka wafli kwadratowych 200 g
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Wafle kajmakowe

Przygotowanie

  1. Mleko skondensowane gotujemy. W momencie zagotowania zmniejszamy ogień. Gotujemy około 15-20 minut na średnim ogniu. Gdy masa kajmakowa będzie gęsta dodajemy 60 g mielonych orzechów lub wiórków kokosowych. Studzimy. Cztery wafle przekładamy masą kajmakową. Postępujemy tak do momentu skończenia się masy. Kwadraty waflowe chłodzimy w lodówce przez dwie godziny. Następnie kroimy je na pół.
    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rogi wafli maczamy w czekoladzie, a następnie w pozostałych mielonych orzechach.

  2. Zapraszam na mojego bloga!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń