Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Waflowa krajanka z malinami"
Ciasto tiramisu to deser o subtelnej, puszystej konsystencji, który dosłownie...
Odsłon: 43
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najcz...
Odsłon: 20
Przepis dnia
Ciasto tiramisu to deser o subtelnej, puszystej konsystencji, który dosłownie...
Odsłon: 43
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najcz...
Odsłon: 20
Przepis dnia
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 40 minut (bez chłodzenia)
Spód kwadratowej formy o wymiarach 24 x 24 cm posmarować olejem. Masło stopić. Pokruszyć w malakserze („przeprasować” wałkiem) 25 dag wafli. Okruszki wymieszać z masłem. Połowę masy rozsmarować na spodzie natłuszczonej formy. Wstawić na 15 minut do lodówki.
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody i odstawić, by spęczniała. Maliny przebrać, ewentualnie szybko opłukać na sitku pod bieżącą wodą, dobrze osączyć.
Serek mascarpone utrzeć z twarogiem, cukrem i cukrem wanilinowym. Żelatynę rozpuścić, podgrzewając na małym płomieniu. Ostrożnie wymieszać ją z masą serową. Śmietanę ubić, domieszać do masy. Dodać maliny. Połowę kremu rozsmarować na spodzie z wafli. Przykryć resztą masy z masła i okruszków wafli.
Na to wyłożyć pozostały krem. Ciasto wstawić do lodówki na 2 godziny.
Pozostałe wafle pokruszyć w malakserze. Okruszkami posypać wierzch ciasta. Oprószyć cukrem pudrem. Ciasto pokroić na porcje. Udekorować malinami oraz listkami mięty.Źródło: Życie na gorąco