Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jedną z nich jest pyszny, warstwowy makowiec. Jest to klasyczny, kruchy makowiec tylko przekładany ciastem kruchym. Jest to w sumie proste ciasto w wykonaniu. Smak i aromat ciasta tworzą niezwykła kompozycję. Moim zdaniem taki makowiec to doskonała propozycja na święta.
Ciasto kruche: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Chłodzimy dwie godziny. Zimne ciasto dzielimy na trzy części. Każdą część ciasta wałkujemy oddzielnie.
Masa makowa: Mleko wraz z miodem zagotowujemy. Wrzącym mlekiem zalewamy mielony mak. Czekamy około 30 minut, aż mak napęcznieje. Dodajemy rodzynki i mielone orzechy. Mieszamy.
Kwadratową formę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Układamy najpierw pierwszą część ciasta. Następnie połowę masy makowej. Następnie drugą część ciasta. Następnie układamy drugą połowę masy makowej. Na masę makową układamy ostatnią część ciasta. Pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut. Studzimy.
Lukier: Cukier puder, wodę i sok z cytryny mieszamy. Gotowym lukrem dekorujemy wystudzone ciasto.
Zapraszam do mojego bloga !
Świąteczny makowiec na drożdżowym cieście z dużą ilością maku i bakalii
Odsłon: 11157
Prosty w przygotowaniu , wykona każdy nawet ten, kto nigdy ciasta nigdy ciast...
Odsłon: 28
Czy wiesz, co to jest spanakopita? Określa się tak greckie pikantne ciasto sz...
Odsłon: 41
Prosty w przygotowaniu , wykona każdy nawet ten, kto nigdy ciasta nigdy ciast...
Odsłon: 28
Czy wiesz, co to jest spanakopita? Określa się tak greckie pikantne ciasto sz...
Odsłon: 41
Składniki
Ciasto kruche: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Chłodzimy dwie godziny. Zimne ciasto dzielimy na trzy części. Każdą część ciasta wałkujemy oddzielnie. Masa makowa: Mleko wraz z miodem zagotowujemy. Wrzącym mlekiem zalewamy mielony mak. Czekamy około 30 minut, aż mak napęcznieje. Dodajemy rodzynki i mielone orzechy. Mieszamy. Kwadratową formę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Układamy najpierw pierwszą część ciasta. Następnie połowę masy makowej. Następnie drugą część ciasta. Następnie układamy drugą połowę masy makowej. Na masę makową układamy ostatnią część ciasta. Pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut. Studzimy. Lukier: Cukier puder, wodę i sok z cytryny mieszamy. Gotowym lukrem dekorujemy wystudzone ciasto.
Zapraszam do mojego bloga !
Przepisy Desery
Desery
Biszkopt z masą budyniowo jabłkowa na dużą blachę
Desery
Ciasto z rabarbarem na oleju na dużą blachę
Desery
Kolorowy sernik bez sera
Desery
Fale Dunaju
Biszkopt z masą budyniowo jabłkowa na dużą blachę
Bardzo wydajny i pyszny biszkopt z masa budyniowo jabłkowa zapraszam po przepis
Odsłon: 14
Ciasto z rabarbarem na oleju na dużą blachę
Kiedy sezon na owoce jest w pełni, ciasto z rabarbarem na oleju na dużą blach...
Odsłon: 29