Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jedną z nich jest pyszny, warstwowy makowiec. Jest to klasyczny, kruchy makowiec tylko przekładany ciastem kruchym. Jest to w sumie proste ciasto w wykonaniu. Smak i aromat ciasta tworzą niezwykła kompozycję. Moim zdaniem taki makowiec to doskonała propozycja na święta.
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34162
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1364
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113600
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34162
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1364
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113600
Składniki
Ciasto kruche: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Chłodzimy dwie godziny. Zimne ciasto dzielimy na trzy części. Każdą część ciasta wałkujemy oddzielnie. Masa makowa: Mleko wraz z miodem zagotowujemy. Wrzącym mlekiem zalewamy mielony mak. Czekamy około 30 minut, aż mak napęcznieje. Dodajemy rodzynki i mielone orzechy. Mieszamy. Kwadratową formę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Układamy najpierw pierwszą część ciasta. Następnie połowę masy makowej. Następnie drugą część ciasta. Następnie układamy drugą połowę masy makowej. Na masę makową układamy ostatnią część ciasta. Pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut. Studzimy. Lukier: Cukier puder, wodę i sok z cytryny mieszamy. Gotowym lukrem dekorujemy wystudzone ciasto.
Zapraszam do mojego bloga !