Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Warzywa zapiekane z makaronem"
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 67
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 472
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1390
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1872
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 67
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 472
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1390
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1872
Składniki
ok. 120 minut
Makaron ugotować w posolonej wodzie, odcedzić. Pomidory, cukinię i bakłażana pokroić w plasterki. Plastry bakłażana posypać solą. Gdy puszczą gorzki sok, opłukać je i wytrzeć papierowym ręcznikiem. Posiekać bazylię. Owczy ser grubo zetrzeć, wymieszać z mlekiem, śmietaną i jajkami, przyprawić solą i pieprzem.
Okrągłą żaroodporną formę o śr. 21 cm posmarować tłuszczem. Ułożyć w niej makaron, zrobić w nim duże wgłębienie i nałożyć do niego warzywa. Polać masą śmietanowo-jajeczną. Posypać bazylią. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Zapiekać 105 minut.
Mozzarellę porwać na kawałeczki i posypać nimi zapiekankę ok. 15 minut przed końcem pieczenia.Źródło: Życie na gorąco