Do góry

Desery Przepis na:

Warzywa zapiekane z makaronem

Warzywa zapiekane z makaronem

Autor:

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 6693

Dodano:

Odsłon: 2

Wypróbowany przepis na "Warzywa zapiekane z makaronem"

Składniki

  • 30 dag makaronu
  • 25 dag pomidorów
  • 25 dag cukinii
  • 20 dag bakłażanów
  • sól
  • 1 pęczek bazylii
  • pieprz
  • 5 dag sera pecorino lub innego owczego
  • 6 jajek
  • 20 dag kwaśnej gęstej śmietany
  • 150 ml mleka
  • 15 dag mozzarelli
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Warzywa zapiekane z makaronem

Przygotowanie

  1. ok. 120 minut

  2. Makaron ugotować w posolonej wodzie, odcedzić. Pomidory, cukinię i bakłażana pokroić w plasterki. Plastry bakłażana posypać solą. Gdy puszczą gorzki sok, opłukać je i wytrzeć papierowym ręcznikiem. Posiekać bazylię. Owczy ser grubo zetrzeć, wymieszać z mlekiem, śmietaną i jajkami, przyprawić solą i pieprzem.

  3. Okrągłą żaroodporną formę o śr. 21 cm posmarować tłuszczem. Ułożyć w niej makaron, zrobić w nim duże wgłębienie i nałożyć do niego warzywa. Polać masą śmietanowo-jajeczną. Posypać bazylią. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Zapiekać 105 minut.

  4. Mozzarellę porwać na kawałeczki i posypać nimi zapiekankę ok. 15 minut przed końcem pieczenia.

    Źródło: Życie na gorąco

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń