Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Warzywa zapiekane z makaronem"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 685
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 513
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 23
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 79
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 685
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 513
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 23
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 79
Składniki
ok. 120 minut
Makaron ugotować w posolonej wodzie, odcedzić. Pomidory, cukinię i bakłażana pokroić w plasterki. Plastry bakłażana posypać solą. Gdy puszczą gorzki sok, opłukać je i wytrzeć papierowym ręcznikiem. Posiekać bazylię. Owczy ser grubo zetrzeć, wymieszać z mlekiem, śmietaną i jajkami, przyprawić solą i pieprzem.
Okrągłą żaroodporną formę o śr. 21 cm posmarować tłuszczem. Ułożyć w niej makaron, zrobić w nim duże wgłębienie i nałożyć do niego warzywa. Polać masą śmietanowo-jajeczną. Posypać bazylią. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Zapiekać 105 minut.
Mozzarellę porwać na kawałeczki i posypać nimi zapiekankę ok. 15 minut przed końcem pieczenia.Źródło: Życie na gorąco