Do góry

Desery Przepis na:

Wegańskie kruche pierniczki bez laktozy

Wegańskie kruche pierniczki bez laktozy

Autor:

Przepisów i artykułów: 21 Ocena: 93

Dodano:

Odsłon: 1010

Proste, aromatyczne pierniczki które zawsze wychodzą!

Składniki

  • 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru (najlepiej brązowego)
  • 4 łyżki syropu z agawy
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 i 1/2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki oleju
  • 7 łyżek lodowatej wody
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Podając miary w szklance, chodzi oczywiście o proporcje, bo szklanka szklance nierówna :) Ja użyłam zwykłej szklanki o pojemności 250ml.

    Wykonanie:

    Wymieszaj suche składniki. W osobnej miseczce połącz syrop z agawy, przyprawy i olej. Wlej mieszankę do suchych składników i połącz, wyrabiając ciasto. Następnie dodaj wodę. Wyrabiaj krótko, tylko do połączenia się wszystkiego. Zrób kuleczkę z ciasta, dodaj goździki, zawiń w folię i odstaw do lodówki na minimum 45 minut.

    Rozwałkuj ciasto i wykrój pierniczki, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 10 minut. Po około 7 minutach sprawdź, czy pierniczki są gotowe, bo łatwo się przypalają.

    Podczas wycinania pierników można zrobić w nich małe witraże - wystarczy wyciąć w nich dziurki (około 1,5x1,5cm) i gdy są wyłożone na blachę, wsypać do dziurek pokruszone cukierki w różnych kolorach.

    Więcej roślinnych przepisów znajdziecie na mojej stronie: www.reasonablevegan.pl

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń