Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Wegetariańskie curry z dynią i czerwoną sałatą"
Deser albo słodkie, ciepłe śniadanie z ciasta filo, twarogu i brzoskwiń. Masł...
Odsłon: 41
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 130
Deser albo słodkie, ciepłe śniadanie z ciasta filo, twarogu i brzoskwiń. Masł...
Odsłon: 41
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 130
Składniki
Ciecierzycę przesyp na durszlak, opłucz ciepłą wodą i pozostaw, by dokładnie ociekła. Dynię umyj, obierz ze skórki, usuń pestki, a miąższ pokrój w kostkę.
Cukinie cieniutko obierz (skórek nie wyrzucaj), pokrój w półplasterki. Papryczki chili opłucz, przekrój, oczyść z pestek i pokrój na małe kawałeczki. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj.
Na dużej patelni rozgrzej olej. Usmaż na nim krótko cukinię i przełóż na talerz, oprósz ją solą. Na tłuszcz na patelni włóż dynię, cebulę, czosnek oraz chili. Smaż 5 min, delikatnie mieszając co jakiś czas. Posyp curry, dołóż osączoną ciecierzycę, wlej mleko kokosowe. Gulasz przypraw sosem sojowym. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem 8 min.
Pestki dyni upraż na patelni, przesyp na talerzyk. Sałatę opłucz, poszatkuj. Sałatę i cukinię wymieszaj z gulaszem. Zdejmij z ognia. Skórki cukinii pokrój w paseczki, wrzuć je na chwilę do wrzątku, osącz. Curry nałóż do kokilek. Posyp pestkami dyni, udekoruj paseczkami cukinii.Źródło: Tina