Do góry

Desery Przepis na:

Wegetariańskie curry z dynią i czerwoną sałatą

Wegetariańskie curry z dynią i czerwoną sałatą

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 19008

Dodano:

Odsłon: 2

Przepis wart wypróbowania: "Wegetariańskie curry z dynią i czerwoną sałatą"

Składniki

  • 50 dag dyni
  • np. hokkaido
  • 2 puszki ciecierzycy
  • 50 dag cukinii
  • 2 puszki (po 400 ml) mleka kokosowego
  • 1 główka sałaty radicchio
  • 2 czerwone chili
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 5–6 łyżek sosu sojowego
  • 3 łyżki łuskanych pestek dyni
  • 3 łyżeczki curry w proszku
  • sól
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Wegetariańskie curry z dynią i czerwoną sałatą

Przygotowanie

  1. Ciecierzycę przesyp na durszlak, opłucz ciepłą wodą i pozostaw, by dokładnie ociekła. Dynię umyj, obierz ze skórki, usuń pestki, a miąższ pokrój w kostkę.

  2. Cukinie cieniutko obierz (skórek nie wyrzucaj), pokrój w półplasterki. Papryczki chili opłucz, przekrój, oczyść z pestek i pokrój na małe kawałeczki. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj.

  3. Na dużej patelni rozgrzej olej. Usmaż na nim krótko cukinię i przełóż na talerz, oprósz ją solą. Na tłuszcz na patelni włóż dynię, cebulę, czosnek oraz chili. Smaż 5 min, delikatnie mieszając co jakiś czas. Posyp curry, dołóż osączoną ciecierzycę, wlej mleko kokosowe. Gulasz przypraw sosem sojowym. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem 8 min.

  4. Pestki dyni upraż na patelni, przesyp na talerzyk. Sałatę opłucz, poszatkuj. Sałatę i cukinię wymieszaj z gulaszem. Zdejmij z ognia. Skórki cukinii pokrój w paseczki, wrzuć je na chwilę do wrzątku, osącz. Curry nałóż do kokilek. Posyp pestkami dyni, udekoruj paseczkami cukinii.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń