Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dobre, nadaje się na każdą okazję, łatwe w przyrządzeniu
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 10043
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1155
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11551
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 559
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 10043
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1155
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11551
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 559
Składniki
Mleko lekko podggrzać, dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszać, pozostawić na 15 min. w ciepłym miejscu. Do wyrośnięcia tego rozczynu dodać żółtka, stopione i wystudzone, masło, resztę mąki, cukier i skórkę z cytryny. Wyrobić ciasto, a gdy zacznie odchodzić od ręki, pozostawić do wyrośnięcia. Następnie lekko je rozwałkować na dość cięki prostokąt.
Przygotować nadzienie: masło utrzeć z cukrem i cynamonem na puch, posmarować nim ciasto, posypać rodzynkami i żurawiną. Zwinąć roladę, przełożyć na dużą kwadratową blachę ( koniecznie płaską, posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką), połączyć końce ciasta ze sobą tak aby powstało koło. Boki wieńca ponacinać na ok. 2 cm. Powstałe szpary rozszerzyć. Posmarować ciasto rozbełtanym jajkiem. Odstawić na 10 min. do wyrośnięcia. Piec ok. 35 min w temperaturze 190 stopni. Po wystudzeniu polać lukrem