Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Wieniec migdałowy"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13246
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1507
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14566
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6006
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13246
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1507
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14566
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6006
Składniki
Masło utrzeć z 25 dag cukru, 1 cukrem wanilinowym i szczyptą soli. Ucierając, kolejno wbijać jajka.
Dodać obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia, sok i skórkę cytrynową, mleko. Wmieszać pokruszone ciastka. Ciasto nałożyć do natłuszczonej i oprószonej mąką formy z kominkiem. Piec 45-50 minut w 175°C.
Zagęstnik typu śmietan-fix wymieszać z cukrem wanilinowym. Wsypać do mascarpone. Dodać zmielony twaróg i 10 dag cukru. Utrzeć mikserem.
Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż. Spód posmarować konfiturą oraz 3/4 kremu serowego. Przykryć drugą częścią ciasta. Resztę kremu przełożyć do szprycy. Wyciskać dekoracyjne fale na wierzch wieńca.
Ciasto wstawić do lodówki na 4 godziny. Udekorować ciastkami migdałowymi i skórką cytrynową, oprószyć cukrem pudrem.Źródło: Życie na gorąco