Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na kolorowe ciasto szpinakowe z galaretką. Ciasto jest łatwe w wykonaniu i bardzo efektowne. Pięknie przyozdobi wielkanocny stół.
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 343
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 223
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34725
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 184
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 343
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 223
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34725
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 184
Składniki
Ciasto: Szpinak z niewielką ilością oleju rozdrabniamy na bardzo drobno. Jajka miksujemy z cukrem na puszysto, dolewamy olej, mąką, proszek do pieczenia i krótko miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy rozdrobniony szpinak. Miksujemy. Pieczemy w funkcji góra - dół w 180℃ / 40 min. Upieczone ciasto studzimy i odkrawamy z niego przyrumienioną górę.
Galaretki: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie (na każdą przypada 300 ml. wody). Studzimy i chłodzimy. Dobrze stężałe galaretki kroimy na małe kawałki.
Krem galaretkowy: Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w gorącej wodzie. Studzimy. Kremówkę miksujemy z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Wlewamy aromat cytrynowy i ostudzoną galaretkę. Z otrzymanej bitej śmietany odkładamy do miseczki 8 - 10 łyżek. Do większej ilości bitej śmietany dodajemy pokrojone galaretki. Energicznie mieszamy, bo krem tężeje szybko. Zielone ciasto w foremce smarujemy cienką warstwą bitej śmietany. Następnie wykładamy krem z galaretkami i wygładzamy powierzchnię. Posypujemy kakao lub pokruszoną wcześniej odkrojoną górą ciasta. Dekorujemy kolorowymi drażami.